Se spune că anul 2022 are prenume deosebite. Că acum totul se inspiră din anii 80. Oare care sunt cele mai alese prenume în acest an? Uite că le vom descoperi în articolul ce urmează. 

Radu

Radu este numele purtat de o serie de conducători români. Astăzi este întâlnit ca prenume, dar și ca nume de familie. Derivate ale acestuia sunt folosite ca toponime: Rădăuți, Rădești, Rădeni, Rădulești, Răduțești, Răducani, Răducăneni, Răducești. 

Robert

Conform hartanumerologica.ro, normanzii au introdus numele în Marea Britanie de unde apoi a fost preluat de mai multe popoare. Astăzi este un nume comun în multe limbi germanice, inclusiv engleză, germană, olandeză, norvegiană, suedeză, scoțiană, daneză și islandeză.

Numele a fost purtat de doi regi ai Franței, doi duci ai Normandiei, un rege al Germaniei, unul al orașului Napoli, unul al Ungariei și Croației, unul al Bulgariei și trei regi ai Scoției, inclusiv Robert Bruce, care a restabilit independența Scoției față de Anglia în secolul al XIV-lea. Din acest motiv, fost unul dintre cele mai populare nume masculine din Europa medievală. Până în prezent, rămâne unul dintre cele mai des numite nume masculine din lume.

Pavel

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne 77.661 de români se numesc Paul și 32.314 poartă numele de Pavel. Pavel a fost un lider important al bisericii creștine timpurii. Potrivit Noului Testament, el a fost un cetățean roman evreu care s-a convertit la creștinism după ce i-a apărut Iisus înviat.

Cei care poartă numele Pavel își serbează ziua onomastică pe 29 iunie, atunci când este prăznuit împreună cu Sfântul Petru.

Ovidiu

Ovidiu își are originea în numele de familie roman Ovidius, care a fost posibil derivat din cuvântul latin ”ovis” care se traduce prin „oaie”. Publius Ovidius Naso, mai cunoscut sub numele de Ovidiu, a fost un poet roman din secolul I î.Hr., care a scris deseori despre subiectele iubirii și mitologiei. 

Achim

Numele de băiat Achim este un derivat de la prenumele Ioachim. Nu are corespondent feminin și are o frecvență scăzută, deși în ultima perioadă a început să fie ales de părinții din România.

Ștefan

Numele Ștefan vine din numele grecesc Stephanos care înseamnă „coroană” , mai precis „ceea ce înconjoară” .

În spaţiul românesc, numele este foarte uzitat, românii având un adevărat cult pentru Sfântul Ştefan: aproape 400.000 de români poartă acest nume, cu forma sa feminină. Derivatele feminine de la Ștefania sunt: Fănica, Fănița, Fana, Ștefana iar uneori – sub influență străină – Fanny.

Tiberiu

Numele Tiberiu își are originea în în limba latină care se traduce „din Tibru” în latină. Tibru este râul care trece prin Roma. Tiberius a fost al doilea împărat roman, fratele vitreg al împăratului Augustus.

Virgil

Numele de băiat Virgil se trage din numele de familie roman Vergilius, care nu are un sens necunoscut. Pentru a stabili semnificația numelui, trebuie sa ne îndreptăm atenția spre cuvântul de origine latină „virga”, ce înseamnă „ramură verde și subțire, nuia, creangă tânără”.

Marius

Printre primele persoane care au purtat numele de băiat Marius a fost Caius Marius, comandant militar al romanilor.

Cu toate acestea, sensul acestui cuvânt etrusc este „om”, ceea ce ne-ar îndreptăți să afirmăm că aceasta este și semnificația numelui Marius. Numai că, dacă ne îndreptăm atenția spre cel dintâi element, „mar-”, vom ajunge la concluzia că semnificația sa este, de fapt, „bărbat tânăr” sau „mascul”.

Astăzi, numele Marius este o denumire comună în România, Norvegia și Lituania . Numele este folosit și în Filipine, Franța, Danemarca, Germania, Catalonia, Olanda și Africa de Sud .

Horia

A doua varianta considera ca numele este de proveniența română, de la numele „Horea”. Acesta este derivat de la cuvântul „hora„, acea forma de dans în cerc. Cei mai mulți specialiști confirmă originea românească a numelui, de la verbul „a hori”. 

Filip

Numele de băiat Filip vine din cuvântul grecesc Philippos (philosiubitor și hipposcai) care se traduce prin ”cel care iubește caii”. Folosit din cele mai vechi timpuri, prenumele Filip a fost purtat de o mulțime de fețe regale din întreaga lume. Șase regi ai Franței și cinci ai Spaniei au purtat acest nume.

La început a fost utilizat doar în țările creștine, însă cu timpul a depășit granițele acestora. Există și derivatele feminine Filipa și Filipina însă nu a câștigat foarte multă popularitatea printre părinți.

Daniel

Potrivit totuldespremame.ro, numele Daniel este des utilizat și de israelieni, ca omagiu adus celui de-al cincilea fiu al lui Iacob, cel care a dar naștere unuia dintre triburile israelite. Acestea sunt diviziuni tradiționale ale poporului evreu vechi. În acest caz Daniel se traduce prin Dumnezeu este templul meu.

Dimitrie

Dimitrie este un nume de băieți, de inspirație slavă, venit pe filiera grecească de la numele Demetrios, care este derivat de la numele zeiței Demetra, care ocrotea agricultura și fertilitatea. Se traduce prin ”iubitor al pământului” de la cuvintele grecești de (pământ) și mater (mama).

Cristian

Numele Cristian, scris în diverse forme, a fost preluat de o mulțime de regi și prinți, mai ales din casele regale din nordul Europei.

Bogdan

Cuvântul Bogdan este derivat de la cuvintele slave Bog sau Boh care înseamna „Dumnezeu” și Dan însemnând „dat„. Numele Bogdan este foarte răspândit în România și în țările slave (mai puțin Rusia).

Prenumele tău se regăsește în această listă?

Distribuie articolul: