Există acest stereotip că: „cartea este întotdeauna mai bună”, însă, totuși, mulți încă așteaptă cu nerăbdare ca aceasta să fie adaptată în cinematografie. Iar anul 2021 s-a dovedit a fi unul foarte creativ. Îți prezentăm cinci filme bazate pe surse literare.

„Gripa familiei Petrov” (Петровы в гриппе)

Foto: ivi.ru

Acesta a fost filmat de unul dintre cei mai străluciți regizori din Rusia, Kirill Serebrennikov, iar în această vară, pelicula a primit un premiu pentru cinematografie la Festivalul de Film de la Cannes. Scenariul filmului se bazează pe un roman popular al scriitorului Alexei Salnikov.

În film vei găsi istoria unei familii obișnuite, familia  Petrov. Soțul lucrează ca mecanic auto, iar soția sa este bibliotecară. Au un fiu, dar soții nu locuiesc împreună. Realitatea cotidiană se prăbușește atunci când toți eroii se îmbolnăvesc de gripă, iar nebunia și suprarealismul dau buzna în viața lor.

„Ultima scrisoare de dragoste” (The last letter from your lover)

Foto: m.zetflic.mv

Jurnalista și autoarea britanică Jojo Moyes(„Me before you”) scrie romane incredibil de captivante și extrem de emoționante. Nu este surprinzător faptul că întreaga lume așteaptă următoarea adaptare a cărții scriitoare. 

În film, dar și în carte, vei găsi povestea unei tinere jurnaliste, Ellie. Aceasta găsește câteva scrisori secrete scrise de doi îndrăgostiți. Relația lor interzisă a început în anii ’60, apoi s-a încheiat brusc. Fata devine obsedată de dorința de a ști cât mai multe despre acești oameni. Adaptarea cinematografică a fost luată de producătorii Netflix.

„Calea haosului” (Chaos Walking)

Foto: youtube.com

Omenirea a fost forțată să-și părăsească planeta, din cauza războaielor și a poluării. Acum, oamenii trăiesc într-o Lume nouă – însă, fără femei,  iar bărbații au câștigat capacitatea de a-și auzi gândurile reciproc. Ultimul adolescent, Todd Hewitt trăiește în această lume ciudată. El va întâlni într-o zi o fată adevărată, Viola, și împreună cu ea, va afla teribilul secret al coloniștilor.

„Săpăturile” (The Dig)

Foto: www.film.ru

O dramă biografică ce duce spectatorii înapoi în 1939, în perioada în care a avut loc una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice a avut loc în Insulele Britanice. Văduva Edith Pretty l-a angajat pe talentatul Basil Brown pentru a găsi comorile ascunse în moșia ei. Dar, în cele din urmă, au dat peste un monument cultural grandios care a devenit o senzație pentru întreaga comunitate științifică.

Acestui eveniment real, jurnalistul John Preston și-a dedicat romanul istoric. Și acum Netflix a lansat un lungmetraj cu același nume bazat pe carte, care a obținut simultan cinci nominalizări la BAFTA. Atmosfera retro, imaginile nostalgice ale bunei vechi Anglii și un duet de actorie uimitor.

„Pentru toți băieții: cu drag”

Foto: youtube.com

A fi adolescent nu este deloc ușor, deși destul de interesant. Americanca Jenny Han a scris o trilogie întreagă. Personajul principal al operelor sale romantice este Lara Jean, în vârstă de 16 ani, care se confruntă constant cu probleme tipice ale adolescenților. Merită să-ți destăinui sentimentele, cum să începi să te întâlnești cu tipul viselor tale sau, ce să faci după școală?

Drepturile de a filma prima parte a poveștii au fost achiziționate de Netflix, la doar câteva săptămâni de la publicarea cărții. Și anul acesta a avut loc premiera celei de-a treia pelicule, finale. Acest film a câștigat nominalizarea la categoria „Cel mai bun film” la „MTV Awards”.

Sursa: bazaar.ru 

Distribuie articolul: