Timp pentru un film bun există mereu. Cu siguranță, ai văzut măcar un film din cele de mai jos, sau chiar pe toate. Dacă ești în căutarea unui film care să te facă să retrăiești niște emoții speciale, să știi că merită să le oferi câte două ore din viața ta. 

Gone with the Wind (1939)

Acțiunea acestui film clasic spune povestea iubirii între Scarlett O’Hara si Rhett Butler, în timpul unuia dintre cele mai importante momente din istoria Americii, Războiului Civil. Este istorioara unei femei egoiste, care nu vrea să-și recunoască sentimentele față de bărbatul pe care-l iubește. Acest orgoliu se întoarce în final împotriva ei și îl pierde pe cel pe care l-a iubit întotdeauna.

Pentru rolul lui Scarlett O’Hara au fost intervievate 1 400 de actrițe, dintre care doar 400 au fost audiate interpretind anumite scene din film. Nici când au început filmările regizorul nu se hotărâse cu privire la actrița care va interpreta rolul personajului principal feminin, iar pe Vivien Leigh a cunoscut-o la câteva săptămâni de la începerea filmărilor și această întâlnire a fost una hotărâtoare. Bette Davis a refuzat rolul principal, deoarece a crezut că va trebui jucat alături de Errol Flynn, cu care ea refuza să joace.

Intouchables (2011)

În urma unui teribil accident cu parapanta, Philippe (Francois Cluzet), un artistocrat înstărit, e nevoit să angajeze un asistent personal și, surprinzător, îl alege pe Driss (Omar Sy), un tânăr din suburbii, proaspăt ieșit din închisoare. Pe scurt, cea mai nepotrivită persoană pentru acest job. Lăsând la o parte lipsa lui de experiență, când este vorba despre umor, lucrurile se schimbă radical. Și astfel, toate barierele dispar, lăsând loc celor mai nebunești, ciudate și incredibil de amuzante aventuri, în care Philippe și Driss se antrenează constant, clădind o prietenie puternică, deși inițial improbabilă.

The Curious Case of Benjamin Button (2008)

„M-am nascut în conditii neobișnuite.”
Așa începe „Strania poveste a lui Benjamin Button”, o adaptare după nuvela lui F. Scott Fitzgerald, din anii 1920, despre un om care s-a născut pe la 80 de ani și care în loc să îmbătrânească, întinerește: un om ca oricare altul, care nu poate ține timpul în loc. Începând la New Orleans, la sfârșitul primului război mondial, în 1918, și până în pragul secolului 21, parcurgând un drum neobișnuit, ca orice viață de om, filmul relatează povestea unui om ieșit din comun: a persoanelor și locurilor pe care le descoperă de-a lungul acestui parcurs, a iubirilor și despărțirilor pe care le trăiește, a bucuriilor vieții și tristeții morții, și a lucrurilor ce dăinuie, dincolo de timp.

A Beautiful Mind (2001)

Este drama intensă a unui geniu adevărat, a unui matematician în viață, pe nume John Forbes Nash. Chipeșul și excentricul Nash face o descoperire în tinerețe, fiind pe punctul afirmării internaționale. Ascensiunea sa rapidă în stratosfera intelectualității își schimbă, însă, dramatic cursul, când geniul său nativ este sufocat de o boală incurabilă. Înfruntând niște încercări, care i-ar fi pus la pământ pe mulți alții, Nash revine, totuși, la viață și la activitatea sa, datorită ajutorului soției sale, Alicia. Din lupta cu boala, el iese triumfător și obține și premiul Nobel în 1994. Ca orice legendă vie, Nash continuă să-și desfășoare munca și astăzi.

The Notebook (2004)

Allie Hamilton și Noah Calhoun s-au întâlnit într-o seară la carnaval și se îndrăgostesc. Părinții ei nu consimt legătura fiicei lor, deoarece familia lui Noah nu este suficient de bogată și cunoscută și hotărăsc să se mute departe, cât mai departe de Noah.
Allie a așteptat mult timp ca Noah să îi răspundă la scrisori, dar după mai mulți ani hotărăște să se logodească cu Lon, un chipeș soldat american. Măcinată încă de dragostea pe care o nutrește față de Noah, Allie decide să îi facă o vizită acestuia și constată că sentimentele lor sunt încă vii. Acum este momentul ca Allie să aleagă între Noah și proaspătul ei logodnic.

Hachiko: A Dog’s Story (2009)

Remake al filmului japonez Hachiko Monogatari din anul 1987 și inspirată dintr-o poveste reală, petrecută în Japonia în prima parte a secolului al XX-lea, drama Hachiko: A Dog’s Story, urmărește relația specială, apărută spontan între un profesor universitar și un câine, pe care îl găsește pe stradă și îl duce în casa lui.

Ani de-a rândul, loialul animal, Hachiko, își însoțește în fiecare dimineață stăpânul la stația de cale ferată și îl așteaptă în fiecare seară la aceeași oră și în același loc, să se întoarcă de la serviciu. Într-o zi nefastă, însă, profesorul moare subit în urma unui atac de cord.
Timp de 9 ani, Hachiko merge zi de zi la gară pentru a-și întâmpina stăpânul, uimindu-i pe localnici prin devotamentul lui și predându-le acestora o lecție despre iubire, loialitate și compasiune.

Schindler’s List (1993)

Lista lui Schindler, o capodoperă cinematografică, câștigătoare a 7 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor, a cucerit atât criticii de artă, cât și publicul. Filmul prezintă o poveste adevărată a enigmaticului Oskar Schindler, membru al Partidului Nazist, un afemeiat și un profitor, dar care reușește să salveze viețile a mai bine de 1100 de evrei, în timpul Holocastului. Filmul este o mărturie emoționantă despre ororile războiului și despre alterarea caracterelor umane, în timp de război. Războiul este placa turnantă în jurul căreia se desfășoară acțiunea și intriga.

The Godfather (1972)

Inspirat de romanul lui Mario Puzo, filmul este povestea grandioasa a lui Don Vito Corleone, un mafiot din Sicilia, ajuns cap al unei importante rețele mafiote din America. Filmul prezinta o viziune extrem de realistă a acestei lumi mai puțin accesibile, unde cuvântul dat și promisiunile făcute au o valoare capitală, iar onoarea este la mare preț. Din păcate pentru el, în momentul în care viața îi este pusă în pericol, copii săi nu mai pot să stea departe de pericole, fiind antrenați și ei in acest joc extrem de riscant al luptelor între clanurile mafiote din America. Respectul, crima, banii și, mai presus de toate, puterea: acestea sunt cuvintele care definesc cel mai bine filmul și acțiunea sa, care a făcut lumea filmului, pur și simplu, să vuiască.

The Shining (1980)

The Shining este un film horror psihologic din 1980, produs și regizat de Stanley Kubrick, care a scris și scenariul, în colaborare cu Diane Johnson. Rolurile principale sunt interpretate de Jack Nicholson, Shelley Duvall și Danny Lloyd. Filmul este o adaptare a romanului omonim al lui Stephen King. Filmul spune povestea unui scriitor, Jack Torrance, care acceptă o slujbă de supraveghetor al unui hotel, care pe timp de iarnă este absolut pustiu. Fiul său posedă abilități de medium și este capabil să vadă lucruri din trecut și din viitor, precum și fantomele care locuiesc în hotel. La scurt timp după ce s-a stabilit la hotel, familia se găsește izolată la hotel de o furtună de zăpadă, iar Jack devine influențat treptat de o prezență supranaturală, el începe să aibă accese de nebunie și încearcă să-și ucidă soția și copilul.

Spre deosebire de filmele anterioare ale lui Kubrick, care și-au găsit publicul treptat, acesta a fost lansat ca un film pentru o audiență de masă, fiind prezentat în premieră în două orașe de Memorial Day, apoi la nivel național, o lună mai târziu.Deși opiniile criticilor au fost inițial amestecate, evaluările ulterioare au fost mai favorabile și filmul este considerat în prezent ca un clasic al genului horror

The Pianist (2002)

Bazat pe memoriile pianistului W. Szpillmann, Pianistul este povestea adevărată a unui strălucit pianist polonez, care, datorită originii sale evreiești, este forțat ca pe timpul ocupației naziste a Poloniei să ducă o viață de fugar, pentru a scăpa de deportare.

Szpilmann reușește să fugă din ghetoul din Varșovia și-și va petrece ani buni ascunzându-se printre ruinele orașului. Salvarea sa vine de la un ofițer german, care îl va ajuta să supraviețuiască.

Filmul lui Roman Polanski prezintă o atmosferă apăsătoare și de neînchipuit a iadului nazist. Drama fiecărui personaj, suferințele la care sunt supuși oamenii simpli, decorurile răvășite de cruzimea naziștilor – toate dezvăluie o poveste copleșitoare despre realitatea secolului al XX-lea.

Sursa: cinemagia.ro

Distribuie articolul: