Miercuri, Italia a impus vaccinarea împotriva COVID-19 pentru persoanele cu vârsta de 50 de ani, una dintre puținele țări europene care a luat măsuri mai stricte pentru a reduce decesele cauzate de coronavirus. Măsura a intrat deja în vigoare și va dura până pe 15 iunie.

Guvernul italian, confruntat cu o creştere bruscă a contaminărilor cu COVID-19, a înregistrat peste 138.000 de decese cu coronavirus de la izbucnirea epidemiei în februarie 2020, al doilea cel mai mare număr din Europa, după Marea Britanie.

Guvernul premierului Mario Draghi a făcut deja vaccinarea obligatorie pentru profesori și lucrătorii din domeniul sănătății, iar din octombrie anul trecut toți angajații trebuie să fie vaccinați sau să prezinte un test negativ înainte de a intra la locul de muncă. Refuzul are ca rezultat suspendarea de la muncă fără plată, dar nu concedierea. Decizia luată miercuri întărește acest lucru pentru lucrătorii cu vârsta de peste 50 de ani, eliminând opțiunea de a face un test în loc de vaccinare. 

„Dorim să încetinim curba contaminărilor şi să îi determinăm pe italienii care nu au fost încă vaccinaţi să facă acest lucru”, a explicat premierul Mario Draghi în cadrul şedinţei de guvern în care a fost adoptată această măsură. 

„Intervenim în special la grupele de vârstă care au cel mai mare risc de a fi internate pentru a reduce presiunea asupra spitalelor şi pentru a salva vieţi”, a adăugat el.

Deci de acum înainte, în Italia se impune obligaţia de vaccinare pentru persoanele de peste 50 de ani care nu lucrează şi deţinerea unui certificat de vaccinare pentru toţi cei peste 50 de ani care lucrează, atât în sectorul public, cât şi în cel privat.

Italia are 59 de milioane de locuitori, dintre care 28 de milioane au peste 50 de ani.