Joi, 1 iunie, la ora 18:15, la Librăria din Centru (bdul Ștefan cel Mare, nr. 126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumui Texte egoiste de Gheorghe Erizanu, apărut la Editura Cartier în colecția Rotonda, coordonată de Em.Galaicu-Păun.

Alături de autor vor participa Oleg Efrim, Mihaela Gherasim, Lică Sainciuc, Mircea V.Ciobanu, iar moderatorul evenimentului va fi Emilian Galaicu-Păun. În ziua lansării, cartea va avea un preț promoțional de 118 lei și vizitatorii se vor bucura de o sesiune de autografe.

„Textele lui Gheorghe Erizanu sunt greu de înscris într-un precedent structural sau compoziţional. Fie literar, fie publicistic. Din câte ştiu, doar Dan Perjovschi, în singulara sa rubrică din 22, are un stil confratern, obţinând efecte mari pe spaţii inimaginabil de mici.

Multe din bucăţile ce alcătuiesc miezul acestei cărţi developează o atitudine. Drastică, binevoitoare sau în doi peri, cu o ironie măsurabilă pe scara Richter: de la zâmbetul condescendent până la zeflemeaua cu ghimpi, care dărâmă autorităţi. Altele au un mic ghem epic, cu toate cele aferente unei micropovestiri: expoziţie, intrigă, nodul acţiunii, desfăşurare, punct culminant, deznodământ. Există şi texte care par reflecţii cu tentă eseistică.

Toate sunt prea scurte compoziţional şi prea tăioase ca fond pentru calmul placid, adeseori liric, al tabletei. Şi mult prea mici pentru spaţiul reclamat de o schiţă.

Lapidare, abrupte, punctându-şi sau rezumându-şi la modul eliptic mesajele, textele lui Gheorghe Erizanu par nişte telegrame adresate urbi et orbi. Telegrame-avertizări – fiţi atenţi la ce se întâmplă, că ne ducem pe copcă! Sau telegrame-demascări – aţi văzut ce fac pramatiile? Sau care constată, abătut, o ecuaţie-dilemă cu trei termeni şi fără nicio soluţie.” (Eugen Lungu)

Gheorghe ERIZANU s-a născut la 8 iunie 1967 în satul Cigârleni, Ialoveni. Copilăria și clasele gimnaziale și le-a petrecut la Pererita. Licențiat în Jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova (1991). Debut editorial cu volumul Carte orange, Editura Arc, 1995.

A activat în calitate de jurnalist la mai multe ziare și reviste din Republica Moldova (1987-1995).

Fondator și director al Editurii Cartier din 1995.

A mai publicat: Miercuri când era joi, Editura Arc, 2012; Ce spun cărțile. Bookiseli, Editura Cartier, 2012;  Ce spun cărțile. Alte bookiseli, Editura Cartier, 2014.

Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md. Varianta digitală poate fi procurată pe iBooks sau pe shop.cartier.md.

disclaimer Arta si cultura