Teatrul Național „Eugene Ionesco” își anunță retragerea din Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova. Se întâmplă la o zi după ziua Națională a Actorului și după ce, mai mulți din breaslă au tras alarma asupra situației grave din domeniu, odată cu închiderea teatrelor și instituțiilor de cultură, din cauza pandemiei.

În data de 24 decembrie a anului curent în incita Teatrului Național „Eugene Ionesco” a avut loc adunarea generală a Organizației Sindicale I.P. Teatrul Național „Eugene Ionesco” , unde s-a hotărât părăsirea acestei Organizații din motivul nepăsării față de lucrătorii din cultură.

 „Acest sindicat nu ne-a apărat drepturile, mai ales acum în pandemie. Acum când noi actorii suntem puși într-o situație critică. Plătim contribuție acestui Sindicat și în schimb nu avem nici o susținere. Eu părăsesc  Sindicatul, deoarece nu a venit nici o inițiativă din partea FSLC pentru oamenii de cultură”, a declarat Gheorghe Pietraru, Artist al Poporului.

„Din luna martie a anului curent a fost declarată Pandemia, care a avut și are un impact puternic asupra  domeniului de cultură. Suntem într-o situație alarmantă, iar cei care ar trebui să ne susțină – tac, nu vedem nici o mișcare, nici o inițiativă, nici o solidaritate. Din acest motiv s-a votat unanim desființarea  Organizației Sindicale și s-a anunțat această plecare ca un ACT DE PROTEST! ACT DE PROTEST în adresa FSLC pentru inactivitatea și indiferența față de  oamenii de cultură”, se anunță într-un comunicat al instituției.

„Plecarea noastră trebuie să fie ca un act de protest  în adresa FSCL pentru inactivitatea și indiferența  față de oamenii de cultură. Să fie făcut un comunicat de presă în care să ne strigăm durerea”, mai declară Gheorghe Pietraru, Artist al Poporului.

Precizăm că ieri, 27 decembrie, și cei de la Teatrul „Geneza Art” au avut o reacție: Daniela Burlaca, de Ziua Actorului: „Mi-au luat aerul, libertatea și puterea” sau „teatrul ajunge să fie coadă de câine”