Știai că setea este un semnal întârziat? Acest lucru înseamnă că în momentul în care îți este sete, e posibil să fii deja deshidratat.

Deshidratarea apare atunci când corpul pierde mai multe fluide decât a ingerat. Totodată, deshidratarea rezultă din pierderea mai multor lichide decât consumi. Multe lucruri îți pot aduce deshidratarea, inclusiv căldura, medicamentele, tulburările digestive și efortul excesiv. S-ar putea să te simți leneș/ă, amețit/ă, însetat/ă, obosit/ă sau să ai gura uscată.

Din fericire, există mai multe lucruri care ne pot salva, pentru nu doar apa este cea care ne poate hidrata, ci și multe alte alimente. 

Iată top 7 opțiuni care te vor salva de deshidratare: 

Apă de cocos

Atunci când suntem deshidratați, corpul nostru are nevoie și de alte lucruri în afara fluidelor. Unul dintre acestea este constituit de electroliți. Electroliții sunt minerale necesare corpului pentru a îndeplini funcții importante precum menținerea echilibrului adecvat al fluidelor și menținerea ritmului normal al bătăilor inimii. 

Apa de cocos este un lichid minunat care hidratează, dar și alimentează corpul cu electroliții necesari și câțiva carbohidrați. Acest lucru este foarte important atunci când suntem deshidratați. În plus, poate să ajute și cu crampele musculare.

Ciorbe și supe

La fel ca apa de cocos, ciorbele și supele oferă atât cantitați ridicate de apă, dar și electroliți, combinație necesară pentru rehidratare.

În plus, ciorba de oase sau supele care conțin proteine animale sporesc producția de colagen. Colagenul este o proteină  animală, foarte importantă pentru menținerea sănătății articulațiilor. Această proteină este și mai importantă dacă motivul deshidratării este surmenajul.

Pepene

Faptul că fructele și legumele au un conținut ridicat de apă este un lucru cunoscut, de aceea sunt o opțiune minunată pentru a ne menține hidratați. Acest lucru este și mai cunoscut pentru pepeni (toate tipurile de pepeni), lucru care îi transformă într-o alegere excepțională pentru a ne menține fluidele la un nivel normal.

Gazpacho

Gazpacho este un fel de mâncare pe bază de roșii și legume crude. Este foarte popular în Spania și Portugalia, în special în lunile toride de vară. Ingredientul principal, roșia, este una dintre alimentele cu putere crescută de hidratare. Pe lângă conținutul de 94% de apă, roșiile conțin și potasiu. Potasiul este un ingredient important pentru menținerea tensiunii arteriale la un nivel normal și pentru a ne feri de bolile de inimă.

Rețeta de gazpacho e simplă și în doar câteva minute te poți bucura de o supă răcoritoare și hidratantă. Amestecă într-un robot de bucătărie roșiile crude cu câțiva castraveți reci, puțin ardei roșu, ulei de măsline, ceapă, usturoi, sare și piper.

Smoothie-uri

Smoothie-urile sunt o variantă foarte bună pentru a rămâne hidratat. Pentru a pregăti un smoothie ai nevoie, în general, de o bază lichidă (lapte, suc, ceai rece), pe care mai apoi să o combini cu fructe ori legume. Pentru proteine în plus se poate adăuga și iaurt. Pentru versiunea vegană sau vegetariană, se poate folosi lapte pe bază de plante sau pudră proteică în loc de lactate.

Lapte

Un pahar cu lapte oferă atât fluide cât și proteine, carbohidrați și câteva grăsimi. Este o opțiune bună pentru a ne rehidrata deoarece, asemeni apei de cocos, conține mulți electroliți. Iată câteva dintre componentele folositoare din lapte: apă, proteine, calciu, potasiu și magneziu. Mai conține și puțin sodiu care ajută corpul să păstreze mai mult lichid.

Nutrienții care se găsesc în lapte (lactoză, sodiu și potasiu) ne mențin hidratați mai mult timp decât apa. Acest lucru se datorează faptului că acești nutrienți încetinesc rata la care corpul absoarbe lichidele și viteza la care acestea sunt eliminate prin urină.

Tzatziki

Faimosul Tzatziki grecesc este făcut din iaurt și castraveți, ingrediente cu un conținut ridicat de apă. Iaurtul are un conținut de apă de 85% și proprietăți asemănătoare laptelui. În plus, conține probiotice, un tip de bacterie necesar sănătății sistemului digestiv. Castravetele este și el foarte hidratant, cu un conținut de apă ridicat.

Cum prevenim deshidratarea?

Printre oamenii predispuși la deshidratare se numără copiii, adulții trecuți de vârsta a doua, atleții și oamenii care muncesc în aer liber ori la înălțime. Pentru a preveni deshidratarea consumați îndeajuns de multă apă și mâncați alimente cu un conținut ridicat de apă. Un truc util pentru a verfica dacă sunteți deshidratat este să vă monitorizați culoarea urinei. Culoarea ar trebui să fie de un galben foarte deschis. Cu cât este mai închisă la culoare, cu atât corpul este mai deshidratat.

Sursa: healthline.com

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: