Frumoasă, deșteaptă și … liberă. Uneori te uiți în oglindă și nu înțelegi de ce încă ești singură? Cum se face că prietenele tale, care nu au aceleași calități ca tine, de mult sunt cu capul într-o relație stabilă, iar tu nicidecum nu reușești să dai peste omul tău. Psihologul și sexologul Mariana Siverenko ne-a dat 5 repere care ar sta în fața fericirii tale și la care trebuie să atragi atenția.

1. Te-ai obișnuit cu singurătatea

De fapt, multe dintre noi deja s-au obișnuit să stea singure, iar apariția unui nou personaj în viața noastră ne-ar putea dezichilibra universul. Dăm exemple: elementar te-ai obișnuit ca pasta de dinți să stea exact în dulapul stâng din baie, iar altcineva ar putea să-i schimbe poziția. Faptul că ciorapii lui ar putea să stea împrăștiați, deja te sperie, iar în subconștient tu nu ești gata de astfel de schimbări. Pentru că îți este frică să ieși din zona ta de confort.

Sfatul psihologului: Învață-te să o iei mai moale și să nu mai controlezi totul în jurul tău. Vasele nespălate de la bucătărie nu sunt catastrofă naturală. Uneori e bine să te mai și relaxezi.

2. Teama de a deveni dependent de cineva

Ne este frică să ne lăsăm viața să se rotească în jurul cuiva. De vină sunt relațiile toxice din trecut, în care eram dependenți emoțional de cineva, iar ruptura a fost una destul de dureroasă. De asta din start ne temem că am putea să intrăm din nou într-o relație care ne-ar distruge.

Marina Sivirenko, sexolog și psiholog

Sfatul psihologului: Pentru a nu intra într-o nouă relație toxică, trebuie să ne vindecăm de cea veche. sub nicio formă nu săriți într-o nouă poveste de iubire, până nu i-ați pus punct celei în care vă aflați. Tratamentul poate dura chiar și un an, sau poate mai mult, însă acesta este necesar dacă vreți ca următoarea relație să fie una sănătoasă.

3. Așteptările personale

Hai să fim sincere, fiecare dintre noi are o listă cu calitățile pe care ar vrea să le aibă noul partener. Și nu o dată, universul ne-a arătat că ne putem îndrăgosti și de antipodul dorințelor noastre. Dacă îți plac bărbații înalți cu ochii verzi, asta nu înseamnă că nu trebuie să le dai o șansă și celor scunzi cu ochi căprui.

Sfatul psihologului: Nimeni nu este dator să se schimbe pentru tine! Învață lecția asta! O relație nu ne este dată ca să schimbăm oameni în ea. Per general, nu avem dreptul moral să schimbăm pe cineva. Dacă unele lucruri nu-ți plac la partenerul tău, gen – este agresiv, atunci îi explici acest lucru o singură dată. Dacă situația dată se repetă, atunci trebuie să i-ai tu o decizie. Ori accepți, ori pleci din relație.

4. Obișnuința de a suferi

Unora dintre noi le place să sufere, se simt comod în starea asta. Toată lumea le consolează că deh, n-au noroc! De fapt, problema aici se trage din copilărie. Dacă femeia a crescut alături de un tată care deseori o făcea pe mama ei să plângă, atunci și ea își va căuta un astfel de partener.

Sfatul psihologului: Trebuie să înțelegem care este comportamentul pe care l-am împrumutat de la mamele noastre. Dacă acesta este unul distructiv, atunci urgent trebuie să ne eliberăm de el. Cu acest lucru ne va ajuta doar un specialist.

5. Încă-l mai iubești pe fostul

Dacă o relație se rupe atunci când cineva partenerii încă se mai iubesc, este greu să accepți această pierdere. Deseori, femeile care au fost părăsite de bărbatul pe care îl iubesc, trăiesc o perioadă în iluzia că el s-ar putea întoarce. Anume din acest motiv ele fug de relațiile noi. Chiar dacă ar ieși la întâlnire cu alt bărbat, ele se simt de parcă și-ar înșela fostul partener.

Sfatul psihologului: Și aici avem nevoie de ajutorul unui specialist, pentru ca să ieșim din relația veche și să pășim într-o viață nouă. Femeia care încă iubește, cu greu se decide să-i ofere o șansă altui bărbat să o facă fericită. De asta aici este nevoie să lucrați cu un psiholog, dar mai mult aici trebuie să vă doriți să începeți o viață nouă.

Distribuie articolul: