Anxietatea îți poate afecta viața de zi cu zi: îți strică starea de spirit, nu reușești să adormi sau te trezești în mijlocul nopții, îți e mai greu să te concentrezi și te simți constant stresată. Din păcate, această tulburare se întâlnește mai des la femei, iar menopauza poate înrăutăți situația.

Îți recomandăm să mergi la medic pentru a putea trata această tulburare, însă există și câteva lucruri pe care le poți face singură pentru a-ți calma anxietatea. Iată despre ce e vorba.

Încearcă să ai un stil de viață activ. Sportul are beneficii atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală. El ajută creierul să fie bine oxigenat, iar în felul acesta va funcționa mai bine. Fă tot posibilul să faci sport măcar de 2 ori pe săptămână – nu trebuie să mergi la sală, poți face exerciții și acasă. De asemenea, există și mici schimbări care te pot ajuta, precum să te plimbi mai des prin parc sau să urci pe scări în loc să folosești liftul.

Ține un jurnal. Terapia prin scris te poate ajuta mai mult decât crezi. Notează în jurnal momentele în care te-ai simțit anxioasă, pentru a observa mai bine care sunt cauzele anxietății tale. În acest fel, îți va fi mai ușor să eviți și controlezi anumite cauze.

Fii atentă la respirație. Atunci când te simți anxioasă începi să hiperventilezi, ceea ce face și mai anxioasă. Este un cerc vicios. În momentul în care începi să te simți agitată sau nu îți poți controla gândurile, inspiră încet și adânc, cam 7 secunde. Apoi, ține aerul în piept 2-3 secunde. La final, expiră încet, 5-6 secunde.

Schimbă perspectiva. E ușor să te pierzi în propriile gânduri, mai ales dacă suferi de anxietate. Încearcă să te relaxezi uitându-te la cer, la copaci, la păsări sau la oamenii din jur. În acest fel, problemele tale vor părea mai mici.

Discută cu prietenii sau familia. Multe persoane care suferă de anxietate tind să se închidă în ele, însă discuțiile cu cineva drag te pot ajuta foarte mult. Vorbește despre problemele tale, fie că acestea sunt „reale” sau „doar în mintea ta”.

Fă ceva artistic. Nu contează dacă ai sau nu talent, trebuie doar să îți placă! De exemplu, în ultimii ani, cărțile de colorat pentru adulți au devenit din ce în ce mai populare și chiar te pot ajuta atunci când ești anxioasă.

Acceptă că nu poți controla totul. Te gândești mereu la ce e mai rău, îți faci scenarii în minte? Fă o pauză și încearcă să gândești obiectiv: cât de posibil e ca această situație chiar să se întâmple? Ai ce face pentru a împiedica scenariul?

Menține o atitudine pozitivă. Atunci când gândurile negative dau năvală, înlocuiește-le cu unele pozitive. Gândește-te la lucrurile pentru care ești recunoscătoare, imaginează-ți că te afli în vacanță, amintește-ți o întâmplare fericită.

Limitează consumul de alcool și cofeină. Acestea pot agrava anxietatea, deci înlocuiește-le cu apă, sucuri naturale sau ceai fără cofeină.

Distribuie articolul: