Creșterea prețurilor nu se oprește în loc. Astfel, și tariful la energia electrică ar putea crește începând cu luna mai, dar aplicat din luna iunie.

Declarațiile au fost făcute de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă, privind securitatea energetică a țării.

Ministrul a declarat că reieșind din calculele preliminare „s-ar putea să avem o majorare a tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali. Cel mai probabil tariful ar putea fi stabilit pentru luna mai, dar plătit din luna iunie”, a declarat Spînu.

În luna martie, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat și aprobat, în ședință publică, prețurile reglementate și tarifele pentru energia electrică. Astfel, din 1 aprilie consumatorii casnici racordați la rețelele Premier Energy, plătesc  2,17 lei/kWh, tariful anterior fiind 1.51 de lei pentru un kWh.

Au fost aprobate următoarele prețuri reglementate de furnizare a energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L., diferențiate în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali:

– 1,57 lei/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele de transport;

– 1,71 lei/kWh – la punctele de ieșire din rețelele de transport;

– 1,73 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune înaltă (35–110 kV);

– 1,86 lei/kWh – de tensiune medie (6–10 kV), ceea ce este cu 61 bani/kWh sau 48,6 % mai mult decât prețurile anterioare;

În cadrul ultimei ședințe CSE, membri comisiei au decis că SA „Energocom” va procura energie electrică necesară consumatorilor finali și operatorilor de sistem în perioada 1 mai-30 iunie curent, în urma organizării unei licitații care urmează să aibă loc până la data de 22 aprilie.

Sursa: Tv8

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: