Copiii au dreptul la fericire, la joacă, la educație de calitate și la o viață sănătoasă. De Ziua Internațională a Copiilor, PAS sărbătorește copilăria și cere respectarea drepturilor copiilor, inclusiv asigurarea unei alimentații sănătoase în instituțiile de învățământ. Pe 1 Iunie, 1 iunie 2017, Organizația de Femei a PAS și PAS Youth au organizat un marș cu genericul „Taci și mănâncă”, împotriva inacțiunii statului în ceea ce privește asigurarea unei alimentații de calitate și tragerea la răspundere a celor care pun în pericol sănătatea copiilor.

Marșul „Taci și mănâncă” a început la ora 10:00 în fața magazinului UNIC. Cei aproximativ 60 de participanți la eveniment au mers spre Guvern, unde au depus o petiție cu următoarele solicitări:

1. Asigurarea transparenței în dosarul intentat de CNA cu privire la trucarea licitațiilor de achiziții de alimente pentru grădinițele din Chișinău.

2. Amendarea legislației în vigoare în vederea asigurării drepturilor părinților de a monitoriza calitatea alimentației din instituțiile de învățământ.

3. Creșterea salariului bucătarilor până la salariul minim pe economie.

4. Creșterea în mod corespunzător a normelor financiare alocate pentru organizarea alimentaţiei copiilor şi elevilor.

Totodată, informăm că PAS își rezervă dreptul de a organiza o campanie națională de colectare de semnături în cazul în care nu vor fi implementate revendicările.

Textul Demersului înaintat către Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor:

„Domnule Prim-Ministru,

În vederea asigurării alimentației calitative în instituțiile de învățământ, solicităm întreprinderea următoarelor acțiuni de către Guvernul Republicii Moldova și instituțiile subordonate acestuia:

1. Amendarea legislației și reglementărilor în vigoare, în vederea asigurării drepturilor părinților de a monitoriza calitatea alimentației din instituțiile de învățământ și inițierea unui program de instruire al acestora privind principiile de organizare a alimentație sănătoase în grădiniță și acasă. Considerăm că părinții au un rol foarte important în monitorizarea calității produselor oferite copiilor în instituțiile de învățământ, iar cadrul legal trebuie să le asigure posibilitatea de a se implica și a exercita funcția de supraveghere a procesului de alimentație în instituțiile școlare și preșcolare. Cadrul legal actual și în speță regulamentele instituțiilor de învățământ școlar și preșcolar nu includ prevederi care ar asigura părinților acest drept. Prin urmare, solicităm Ministerului Educației introducerea în Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea instituțiilor de educație timpurie și în Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea instituțiilor de învățământ general următoarele prevederi, la capitolul drepturi și responsabilități ale părinților:

„Părinții au dreptul:

• să solicite și să primească informații cu privire la meniul zilnic al copiilor;

• să solicite și să primească explicații în cazul nerespectării meniului;

• să solicite și și să primească informații despre calitatea alimentelor (inclusiv certificatele aferente calității și termenelor de valabilitate ale produselor alimentare);

• să deguste alimentele gătite, oferite copiilor, pentru a se asigura de calitate;

• să delege în comitetul părintesc al instituției un părinte responsabil pentru monitorizarea alimentației.”

Pentru a capacita părinții în exercitarea funcției de monitorizare și control a procesului de alimentație în școli și grădinițe, solicităm Ministerului Educației să inițieze un program de colaborare cu Centrele de Sănătate

Publică pentru organizarea unor activități de informare și educare a părinților privind principiile de organizare a alimentație sănătoase în grădiniță și acasă.

2. Creșterea în mod corespunzător a normelor financiare alocate pentru organizarea alimentaţiei copiilor şi elevilor. Considerăm că alocația curentă pentru alimentarea copiilor și elevilor este insuficientă pentru asigurarea unei alimentații de calitate a acestora. Majorarea recentă s-a dovedit a fi insignifiantă, deoarece, după excluderiea mezelurilor din meniul copiilor, au crescut costurile pentru transportarea zilnică a produselor și, respectiv, a fost anulat efectul propriu-zis al majorării. Solicităm, prin urmare, Ministerului Educației, Ministerului Sănătății, Ministerului Fianțelor să asigure examinarea și creșterea în mod corespunzător a normelor financiare alocate pentru organizarea alimentaţiei copiilor şi elevilor conform necesităţilor fiziologice de consum pentru un copil.

3. Salarizarea adecvată a bucătorilor și ajutorilor de bucătari din grădinițe și școli. Salariul mediu al unui bucătar constituie 1.200 MDL (7 ore de lucru/zi), iar al unui ajutor de bucătar – 1.100 MDL (6 ore de lucru/zi, cu începere de la 5 dimineața). Aceste salarii nu acoperă nici minimul de existență de 1.813 MDL (2016), reprezintă 30% din salariul mediu pe economie (4.613 MDL/2015), și doar 15% din salariul stabilit pentru un trai decent (9.124 MDL/2015). Salariile pentru această categorie de personal n-au fost pasibile majorării, realizate în câteva etape pentru personalul didactic din instituțiile preșcolare. Considerăm că personalul auxiliar are un rol/contribuție importantă pentru asigurarea securității și sănătății copiilor noștri. Solicităm:

• majorarea urgentă a salariilor pentru aceste categorii de personal până la nivelul minimului de existență;

• indexarea anuală a salariiilor în corespundere cu ponderea majorărilor realizate pentru personalul didactic din instituțiile de învățământ preșcolar.

4. Pedepsirea celor vinovați în dosarul licitațiilor trucate și asigurarea transparenței procesului

Solicităm tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de livrarea produselor alterate în grădinițe și asigurarea transparenței procesului de judecată prin organizarea publică a ședințelor de judecată.

Solicităm să ne comunicați, în termenul prevăzut de lege, modul de soluționare a petiției și măsurile dispuse.

Lista semnatarilor se regăsește pe verso.”

Distribuie articolul: