Centrul de Informații Universitare anunță desfășurarea celui mai grandios proiect de coding din Moldova – Orange #SuperCoders. În prima etapă a acestuia, voluntarii Orange vor susține peste 60 de profesori din diferite regiuni ale țării în realizarea activității practice de coding. Apoi, aceștia ajung cu seminare gratuite în școli.

Ulterior, pe 26 octombrie – profesorii și voluntarii vor desfășura 61 de ateliere gratuite de programare în 57 de şcoli din țară, instituţii partenere şi beneficiare ale Orange Digital School, programul naţional de susţinere a educaţiei digitale, lansat de Fundaţia Orange în 2016.

Ce vor învăța?

La cea de-a 4 ediție #SuperCoders sunt așteptați circa 1200 de copii cu vârsta cuprinsă între 9 și 13 ani. Pe parcursul atelierului, elevii vor învăța conceptele de bază ale programării în Scratch, tehnica drag&drop şi vor dezvolta jocuri şi animaţii. Astfel, copiii vor învăţa noţiuni elementare de programare informatică, descoperind o perspectivă distractivă, simplă și educativă asupra valorii mediului digital.

Cum să petreci timpul util la calculator

Prin acest proiect ambiţios CIU și Orange își propune să contribuie la educația digitală a tinerei generații și să dezvolte abilități pentru o educație de calitate. La #SuperCoders, copiii învață cum să folosească în mod util timpul petrecut la computer, iar programarea se transformă într-o adevărată aventură digitală. Ei pot crea jocuri, animații scurte prin care asamblează segmente logice și „dau viață” personajelor. Aceste acțiuni elementare sunt extrem de instructive, dezvoltă gândirea logică, creativitatea, precum și deprinderea de a lucra în echipă.

Julien DUCARROZ, Director General Orange Moldova: „Educația digitală este răspunsul nostru la cerințele care au apărut odată cu era tehnologiilor și la necesitatea de a dezvolta competențe necesare pentru a face față provocărilor actuale. Orange Moldova susține activ eforturile autorităților în promovarea modulului Educația digitală și în dezvoltarea competențelor digitale a tinerilor. Proiectul #SuperCoders este o formă captivantă de a învăța în mod simplu, distractiv și inovativ, precum și o oportunitate unică de a trăi experiențe noi și utile. Ne bucurăm că #SuperCoders are o mare popularitate în rândul copiilor și al părinților și ne dorim ca acest proiect de coding de talie națională să contribuie la alinierea Republicii Moldova la cerințele erei digitale”.

Proiectul este implementat de Centrul de Informaţii Universitare, cu suportul financiar integral al Orange Moldova.

Angela MUŞET, Directorul Centrului de Informaţii Universitare: „La ediția 2019 a atelierelor Orange #SuperCoders au fost invitaţi toţi copiii pasionaţi de calculator şi lumea codingului. Astfel, ne-am propus să oferim copiilor o perspectivă distractivă și educativă asupra valorii mediului digital, iar Internetul să devină o platformă pentru exprimarea creativităţii, dezvoltarea abilităţilor analitice şi aplicarea cunoştinţelor.”

Mai multe informaţii despre regulamentul programului, detalii organizatorice, dar și alte informații despre coding găsiți pe https://www.orange.md/supercoders.

P