Maria-Mădălina Ungureanu este tânăra care la doar 19 ani știe că-și dorește o carieră în domeniul IT! Aceasta este un exemplu care demontează mitul confrom căruia acest domeniu este unul strict al bărbaților. În cadrul unui interviu, Mădălina a povestit despre cum a ajuns să îndrăgească acest domeniu și despre planurile ei de viitor. 

Maria-Mădălina Ungureanu este una dintre beneficiarele cursului de Front End Development, din cadrul programului de instruire în domeniul IT pentru fete și femei. Pe durata cursului, tânăra a însușit noțiunile de bază care sunt necesare creării unui site web sau a unei aplicații cu o structură semantică puternică. Iar cunoștințele acumulate în timpul cursului au motivat-o să aleagă facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică de la Universitatea Tehnică din Moldova.

„O colegă de clasă a văzut anunțul pe instagram și în acea perioadă eram interesată de domeniul IT, fapt pentru care am decis să aplic la acest program. A fost o experiență frumoasă, deoarece cursurile aveau loc exact în perioada când aveam lecții și pregătiri pentru Bacalaureat. Acest lucru mi-a permis să accesez lecțiile în timpul meu comod. La prima etapă mi-am sporit cunoștințele în limbajul HTML și am făcut cunoștință cu astfel de libaje precum Java Script și CSS”, povestește ea.

Maria-Mădălina spune că domeniul IT a atras-o din prisma perspectivelor acordate și varietatea de specialități pe care le oferă, plus oportunitățile de a avansa în carieră, de a pune umărul și de a oferi soluții inteligente pentru societate și mediul în care trăim. În plus, pe lângă toată informația acumulată, cursurile au crescut dorința de a continua să se dezvolte individual în
domeniul IT.

„Lecțiile n-au fost complicate, ele au fost destinate cunoștinței etapizate cu domeniul IT, cu limbajele ce trebuiau studiate în cadrul programului Front End Web Development și astfel noi am fost pregătite pentru a doua etapă: bootcamp-ul. Cursurile bootcamp mi-au aplificat interesul față de acest domeniu și a fost un punct în dorința mea de a continua studiile în IT”, mărturisește tânăra.

Ea este decisă să urmeze o carieră în această sferă. Asta pentru că lumea codurilor a cucerit-o de mai mult timp, provocând-o de fiecare dată să găsească soluții la problemele cu care ne confruntăm.

„Aș dori să activez profesional în domeniul IT, deoarece deja sunt studentă la universitate și voi depune toate eforturile ca după finalizarea programului de licență să fiu încadrată în câmpul muncii. Domeniul IT îți oferă flexibilitate, poți să lucrezi din orice colț al lumii, iar un alt beneficiu este că poți rămâne acasă și să activezi într-o companie internațională, fără să părăsești țara”, zice Maria-Mădălina.

„Femeile, la fel ca bărbații, pot dezvolta domeniul tehnologiilor informaționale… ”

Maria-Mădălina este convinsă că stereotipurile potrivit cărora IT-ul este o profesie pentru bărbați, iar femeilor li se atribuie alte domenii sunt învechite și neactuale. Ea spune că femeile sunt conștiente de puterea lor și pot face față cu succes multor provocări.

„Este absurd să continuăm delimitarea profesiilor pentru femei și bărbați. Contează, de fapt, abilitățile pe care le ai, cunoștințele de care dispui, experiența pe care ai acumulat-o și predispunerea de a le pune pe toate în practică pentru a crea ceva util pentru societate. Fetele și femeile care își doresc o carieră în IT trebuie să fie determinate și sigure. Atât. Nu trebuie să ne creăm bariere, din contra trebuie să le depășim pe cele existente și să progresăm. Generații de femei s-au afirmat și au demonstrat că munca, perseverența și cunoștințele sunt principalele directive de a reuși. Aceasta vă doresc și vouă”, a încheiat tânăra.

Maria-Mădălina recomandă fetelor și femeilor să beneficieze de toate oportunitățile, cursurile de instruire și inițiativele pe care platforma Tekwill le organizează în acest sens.