Unii trăiesc în adevărate palate, alții îndură sărăcia. Însă, cert este faptul că cetățenii de etnie romă continuă să fie discriminați.  

Marin Alla este rom și se mândrește cu asta. De peste 17 ani militează pentru drepturile romilor din Republica Moldova și luptă pentru minimizarea dificultăților pe care le întâlnesc aceștia. În contextul Zilei Internaționale a romilor, AGORA.md te invită să afli care sunt problemele romilor și stereotipurile care le afectează viața socială și nu numai.

Societatea Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că raportul inegalității dintre etnii trebuie diminuat, spune Marin Alla.

„Fără voință politică, fără resurse financiară, fără participarea romilor și fără participare adecvată nu pot fi soluționate problemele”, declară Alla.

„Este foarte bine că suntem asociați și știm care este vocea noastră comună și care ar fi vocea comună către guvern și către instituțiile statului ca să găsească soluții”, a mai adăugat acesta.

Speră că guvernarea va ajuta la soluționarea problemelor romilor

Mai mult, are așteptări de la deputatul de etnie romă, Radu Marian, care a acces în Parlament în acest an.

„Sperăm și credem că va avea cel puțin posibilități de la tribuna Parlamentului să facă unele enunțuri în susținerea romilor din Republica Moldova și suntem în așteptarea acesor enunțuri pozitive din partea lui”, a spus Marin Alla.

Marin Alla își amintește cu drag de copilărie, dar și de momentele în care suferea din cauza apartenenței etnice.

„Eu eram acela care încercam să-i protejez pe restul colegilor de etnie romă și eram cel care mă băteam cu „moldovenii” și cu ceilalți așa spus. Atunci când populația află că este un rom care poate învăța, are capacități, el uneori „devine o maimuță” care trebuie să fie arăta că uite ăsta este rom și poate. Uneori mă simțeam în calitate de maimuță de tipul dat, în rest nu am avut eu probleme”, povestește Secretarul General al coaliției „Vocea Romilor”.

 Sursa: AGORA

Distribuie articolul: