Este un lucru normal și necesar în unele situații să țineți cont de părerile celor din jur, dar trebuie să puteți să fiți selectivi pentru a nu fi și influențați negativ de aceste „păreri” și pentru a vă axa doar pe lucrurile care contează cu adevărat. Dr. în psihologie Aurelia Balan ne spune cum să (nu) reacționăm atunci când cineva ne discută și să nu depindem de părerea celorlalți, ci să dezvoltăm propriile trăiri.

„De foarte multe ori sunt întrebată despre „cât de mult mă influențează părerea celor din jur despre mine?”. Răspund mereu franc: pentru mine contează cu adevărat părerea oamenilor dragi, cei la care țin , cu care trăiesc, cresc și dezvolt relații.

În rest, chiar nu mă interesează, nu întreb niciodată și nici nu stau la discuții atunci când cineva încearcă să-mi detalieze ce s-o fi vorbind prin târg”, explică psihologa.

Cu toată asumarea: Eu nu știu ce se vorbește, dacă se vorbește, sau cine vorbește despre mine!

De ce? Pentru că fiecare exteriorizează ce are în interior (și doar prin prisma propriilor trăiri și valori, prezente ori absente, de formează părerile și observațiile despre alții) și, eu foarte bine știu ce sunt, dar și ce nu sunt.

Atâta timp cât tot ceea ce fac, vine din cele mai bune intenții, cât trăiesc și dezvolt emoții de armonie și recunoștință dorind tuturor același lucru, cât depun efort și corectitudine, plus pregătire în munca pe care o practic și mereu caut să fac totul de la foarte bine in sus, „validările” din exterior nu mă mai copleșesc.

Iată câteva sugestii „de aur”, care te vor ajuta să te lași mai puțin influențat de emoțiile care vin din exterior, ca urmare a părerilor străine:

  1. Amintește-ți că fiecare are dreptul la o opinie, la fel cum ai dreptul și tu. Dar opinia ta… e doar o opinie și atât, exact cum și părerea altuia nu e decât o altă simplă părere. Una dintre cele mai mari greșeli ale anumitor persoane este să creadă că gândurile sau opiniile lor sunt adevăruri absolute. Astfel, în funcție de aceste idei, acestea plasează oamenii în diverse categorii sau îi privesc de sus, atitudine care complică și mai mult situația
  2. Dacă îți dai voie să te lași influențat de emoțiile celor din jur, vei pierde timp prețios nereușind să îți dezvolți propriile trăiri.
  3. Când ai un conflict, adu-ți aminte dacă vrei să mori supărat.
  4. Uită-te ce fac oamenii care sunt mai fericiți decât tine, nu copia, însă adaptează.
  5. Dacă ai gânduri negre, muncește fizic și ajută pe cineva, necondiționat.
  6. Instabilitatea emoțională o rezolvi prin a da, fără să ceri.

Nu asculta părerile negative și nu-ți impune opiniile.

Sursa: Instagram/AureliaBalan

Citește și: 3 pași necesari pentru a ajunge să-ți asculți și să te simți bine în corpul și viața ta. Recomandările Aureliei Balan