Președintele american actual, Joe Biden, și fostul președinte Donald Trump au organizat mitinguri de duel în timp ce alegerile pentru remodelarea Congresului au intrat în ultima zi de campanie. Domnul Biden și Trump și-au făcut cererile lor de ultim moment alegătorilor din New York și, respectiv, Florida, relatează BBC.

Momentul s-a îndreptat recent spre republicani, care încearcă să lupte ambele camere de controlul democrat. Ei sunt favoriți pentru a câștiga controlul Camerei Reprezentanților, dar Senatul este un dezastru, sugerează sondajul.

Câștigarea unei camere ar împiedica grav agenda legislativă a președintelui Biden.

Cu o campanie în ultima zi luni, partidul său este pregătit pentru pierderi chiar și în părți ale țării unde democrații se descurcă de obicei bine.

El a vorbit duminică la un miting la New York pentru a-l sprijini pe guvernatorul Kathy Hochul, care respinge o provocare neașteptat de grea din partea candidatului republican susținut de Trump, Lee Zeldin.

Ea a primit ajutor de ultimă oră de la câteva nume de vedete democrate – fostul președinte Bill Clinton, vicepreședintele Kamala Harris și fostul secretar de stat Hillary Clinton.

În discursul său, Biden a numit alegerile „un punct de inflexiune” care va determina următorii 20 de ani. El le-a spus alegătorilor de la Colegiul Sarah Lawrence că aleg între două „viziuni fundamental diferite despre America”.

Între timp, predecesorul său de la Casa Albă, domnul Trump, s-a aflat la Miami, unde a vorbit timp de peste o oră, ciocănindu-i pe democrați că au condus țara către „comunism”.

„Democrații vor să transforme America în Cuba comunistă sau Venezuela socialistă”, le-a spus Trump membrilor audienței.

„Fiecărui american hispanic din Florida și din întreaga țară, vă întâmpinăm cu brațele deschise deschise la partidul nostru [republican]”, a continuat el.

De asemenea, Trump a continuat să sugereze că ar putea candida din nou pentru președinte în 2024, spunându-le alegătorilor „să rămâi la curent” pentru mitingul său de luni în Ohio.

Sondajele sugerează că democrații ar putea să-și piardă majoritatea în Camera Reprezentanților. Controlul Senatului se va baza probabil pe rezultatele curselor extrem de strânse din Pennsylvania, Georgia și Nevada.

Peste 40 de milioane de voturi au fost deja exprimate în perioada de vot anticipat până acum, spun experții, depășind numărul total de voturi anticipate în 2018. În mod normal, voturile prin corespondență durează mai mult decât voturile luate personal, ceea ce duce la o probabilitate mare ca mai multe curse să fie prea aproape pentru a fi convocate marți seara.

Mai multe state cheie ale câmpului de luptă, precum Wisconsin și Pennsylvania, interzic oficialilor electorali să înceapă numărătoarea până în ziua alegerilor.