În anul precedent, femeile din Republica Moldova au câștigat venituri salariale mai mici decât bărbații, cu un decalaj de 15,5%, înregistrând o ușoară creștere față de anul 2022.

Potrivit unei analize efectuate de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, această discrepanță este influențată de discriminarea la locul de muncă. Mai ales în industriile dominate de bărbați, cum ar fi serviciile de editare, transportul aerian și IT, diferența salarială este semnificativă, cu bărbații câștigând și cu până la 30% mai mult decât femeile, scrie TVRmoldova.

„Este din cauza că femeia rămâne cu copilul acasă o perioadă îndelungată dle timp şi în intervalul acela acumulează exeperienţă bărbaţii şi ei au o ascensiune de carieră mullt mai rapidă. Femeia după ce îşi lasă copilul, începe să ia totul de la început, să înveţe şi de aceea începe de la un salariu mai mic. În stat avem şi preşedinte doamnă şi prim-ministrul a fost doamnă şi nu cred că este o discriminare intenţionată, dar cred că ar trebui să fie egal totuşi. Clar că e jignitor faptul dat, dar sperăm cu timpul să se egaleze şi să nu facă diferenţa între bărbat şi femeie”.

Potrivit Centrului de Parteneriat pentru Dezvoltare, diferența de câștig este explicată prin faptul că, de multe ori, femeile lucrează cu program redus, aleg meserii plătite mai prost, dar şi prin atitudinea discriminatorie la locul de muncă.

NATALIA COVRIG, director executiv, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare: „Dacă vorbim despre o diferenţă salarială de 12%, atunci 14% din acestea s-ar datora discriminării. Fapt ce însemană că indifferent de nivelul, chiar dacă un bărbat şi o femeie au acelaşi nivel de educaţie, acelaşi număr de ani lucraţi, stagiu de muncă, acelaşi număr de ore lucrate, oricum femeile au un salariu mai mic decât bărbaţii”.

Pentru a combate inegalitatea salarială, autorităţile din Republica Moldova spun că întreprind deja o serie de măsuri.

CORINA AJDER, secretar de stat, ministerul Muncii: „Cel mai imediat pas care l-am pus la dispoziţia angajatelor şi angajaţilor este să afle în primul rând, să poată afla cu uşurinţă care sunt salariile pentru aceiaşi funcţie în cadrul întreprinderii în care activează şi modificările care le-am adus noi la legislaţie în ultimul an”.

La nivel global, femeile sunt plătite în medie cu aproximativ 20 la sută mai puțin decât bărbații. În state ca România, Luxemburg sau Slovenia, în 2020, practic nu mai existau diferențe salariale între femei și bărbați.

Distribuie articolul: