Situaţia de incertitudine determinată de criza pandemică COVID-19 încă mai persistă. Deşi suntem la zece luni distanţă de la declanşarea stării de urgenţă, iar la nivel naţional au fost întreprinse mai multe intervenţii din partea autoriţăţilor şi partenerilor de dezvoltare întru diminuarea impactului crizei pandemice, totuşi magnitudinea efectelor acesteia au perturbat semnificativ viaţa economică şi socială a femeilor şi bărbaţilor. 

Preocupaţi de identificarea efectelor imediate ale crizei provocate de coronavirus asupra bunăstării femeilor şi bărbaţilor, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în cooperare cu Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), cu suportul Suediei, a realizat o cercetare a efectelor pandemice asupra schimbărilor în sfera economică şi măsura în care femeile şi bărbaţii au fost expuşi la provocările din sfera muncii.

În cadrul unui eveniment online, a fost prezentat studiul „MUNCA INEGALĂ PE TIMP DE PANDEMIE- Analiza inegalităților de gen pe piața muncii în timp de pandemie”.

Cercetarea data reprezintă o continuare a efortului de monitorizare a impactului pandemiei asupra egalităţii de gen în Moldova. În iunie 2020, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare împreună cu UN Women au lansat nota Analiza impactului COVID-19 asupra rolurilor de gen. Cercetarea a pus în evidență necesitățile specifice pe termen scurt și lung ale femeilor şi bărbaţilor, cât și modul în care aceştia au răspuns noilor provocări și schimbări în sfera socială și economică.

„Munca Inegală pe timp de pandemie” evidenţiază efectele macro ale pandemiei prin prisma ocupaţională a femeilor şi bărbaţilor și anume traiectoria efectelor pandemice asupra schimbărilor în sfera economică şi măsura în care femeile şi bărbaţii au fost expuşi la provocările din sfera muncii.