Un studiu  a arătat că cel mai bun prieten al omului poate să-și dea seama dacă o persoană este bună sau rea. Câinii, asemenea unor detectivi, ne pot spune dacă putem avea încredere în cineva sau nu. Tu ai observat cât de inteligent este cățelul tău și dacă îl păcălești tinde să nu mai aibă încredere în tine?

Studiul conform căruia câinii recunosc oamenii răi a fost condus de Akiko Takaoka de la Universitatea Kyoto, Japonia. Omul de știință și colegii săi au vrut să afle dacă un câine ar putea să aibă încredere într-un om care l-a mințit. Cercetătorii au împărțit acest experiment în trei etape pentru a vedea dacă cel mai bun prieten al omului poate înțelege când cineva este de încredere sau nu.

Cercetătorii susțin, că acest studiu este foarte important în cercetarea comportamentului animalelor, iar un alt om de știință, de data aceasta de la University of Bristol, John Bradshaw, a susținut că în ceea ce privește câinii, aceștia vor prefera mereu să interacționeze cu oamenii cinstiți.

În experiment, stăpânii câinilor le arătau un vas cu mâncare. Câinii alergau spre acesta. Apoi stăpânii le arătau un vas gol. Câinii erau păcăliți să se apropie de acesta.

Este bine cunoscut faptul că un câine aleargă spre obiectele pe care i le arată stăpânul său. Așadar se presupune că cel mai bun prieten al omului este capabil să înțeleagă gesturile noastre. Dacă aceste gesturi sunt inconsecvente, câinele poate deveni nervos și stresat.

Niciun câine nu s-a mai apropiat de vasul cel mai îndepărtat. A doua oară nu au mai crezut în înșelăciune. La acest experiment au participat 34 de câini și toți au avut aceleași rezultate, scrie revista Animal Cognition. Câinii se folosesc de experiențele anterioare pentru a-și da seama dacă un om este de încredere sau nu.

Takaoka intenționează să continue experimentul cu lupi, deoarece sunt animalele care seamănă cel mai mult cu câinii. Între timp cercetările curente au arătat că patrupezii sunt curioși să afle lucruri noi, însă își dau seama foarte repede dacă pot continua să aibă încredere în oameni.

Alte cercetări arată că un câine poate judeca și cum alte persoane interacționează cu stăpânul lui. Într-un experiment stăpânii câinilor au cerut ajutor altor persoane, ca mai apoi persoana respectivă să încerce să-i ofere câinelui ceva de mâncare, dar câinii nu au primit nimic de la cei care s-au comportat neadecvat și au fost nepoliticoși cu stăpânii lor. În schimb cei care au ajutat sau n-au avut nicio reacție au fost primiți cu brațele deschise. Comportamentul animalelor a surprins pe toată lumea.

Mai devreme s-a dovedit deja că un câine poate citi și înțelege gesturile și mimica oamenilor, dar acum se cunosc și mai multe despre cât de inteligenți sunt câinii în general, deoarece descifrează gesturile noastre și înțeleg dacă trebuie sau nu să aibă încredere în noi. Pe lângă aceasta studiile arată că aceste animale trăiesc în prezent, fără să se gândească prea mult la trecut sau viitor.

Dacă îl veți amăgi, acesta nu va mai avea încredere și nu se va supune iar dacă nu-i place de prietenii Dumneavoastră, ar putea fi din cauza că prietenia voastră nu este una adevărată.

Sursa: fasingur.info

Distribuie articolul: