Moldovenii nu sunt nici pe departe campioni la capitolul sănătate și îngrijire dentară, iar atunci când pășesc pragul stomatologului, vor să scape de griji în plus, durere, timp şi desigur, cheltuieli. Și cum cei mai buni critici sunt anume pacienții, am cunoscut-o pe stomatologul Cristina Rusu din referințele unor pacienți care au ieșit fericiți din cabinetul în care lucrează. Este o profesionistă care muncește cu dăruire de sine și care oferă de fiecare dată răspunsuri încurajatoare, atunci când vine vorba de sănătatea pacienților săi. Cristina ne-a mărturisit mai multe laturi nevăzute și legate de sacrificiile acestei meserii, experiența de tratament a copiilor, dar și despre preocupările moldovenilor la capitolul tratament stomatologic.

Cristina, vă provocăm să priviți înapoi, în timp, și să ne mărturisiți dacă ați alege să pășiți pragul acleiași facultăți, de Stomatologie. Cine v-a insuflat dragostea pentru această vocație?

Dacă ar fi s-o iau de la capăt, cu certitudine aş alege aceeași facultate şi aş merge exact pe aceeași cale. Din copilărie, de când mă țin minte, am avut dorința să devin medic. Inspirația și entuziasmul mi-a venit de la medicul stomatolog care în coplilarie, grație atitudinii sale grijulii, mă făcea să zâmbesc și să mă simt superb. Cu timpul, când m-am maturizat, am luat această decizie asumată reieșind din dorința mea launtrică și amintirile plăcute din copilarie.

La fel ca în artă, în medicină succesul înseamnă muncă și mai apoi „talent”. Povestiți-ne despre sacrificiile pe care a trebuit să le faceți de dragul acestui succes…

Nu este un secret că medicina e o povară grea. E nevoie de mult sacrificiu. În opt ani de facultate, am renunţat de multe ori la petrecerile cu prietenii sau ieşirile în oraş, nemaivorbind de nopţile nedormite când, urma să mă pregătesc de teste sau examene. Sincer să spun, sunt împlinită acum şi nu regret absolut nimic. Evident. Pe lângă muncă, mai ai nevoie de talent, dar şi de noroc.

Care sunt cele mai stresante momente din viața unui stomatolog și cum depășiți aceste situații? Ați devenit o fire mai puternică, de când practicați acest job?

Am şi eu anumite momente mai grele, ca toată lumea. Se întâmplă atunci când am un tratament complex și dificil de efectuat. Majoritatea pacienţilor vin stresaţi la medic, însă, un medic bun se va strădui mereu să-i inspire încredere, liniște și bună dispoziție pacientului, pentru a fi oferită asistența medicală necesară. În activitatea mea de zi cu zi în cadrul clinicii stomatologice, îmi sunt alături colegii mei minunați, care sunt adevărați profesioniști. Cu timpul, prin experiența obținută, devii rezistent la situaţii complicate. Caracterul meu s-a format datorită părinţilor mei, cărora le datorez tot ce am obținut în viață și care m-au învățat mereu că trebuie să muncesc mult, cu dăruire de sine, pentru a reuși în toate.

12190840_1035407843189253_1092654990160862494_n

Stim ca pe lângă tratarea celor maturi, mai primiți și copii. Cum reușiti să-i convingeți să stea cuminți în fotoliu? Care e secretul acestei magii? Cum convingeti micuții sa nu le fie frică?

Am o dragoste deosebită faţă de copii, de aceea nu îmi este complicat să lucrez cu cei mici. Picii vor multă atenţie, trebuie să le explici fiecare pas pe înţelesul lor. Chiar dacă pentru acelaşi tratament sunt necesare mai multe vizite, în cazul copiilor, mă străduiesc în primul rând să le înlătur frica şi să-i fac să nu simtă durere. Dar cel mai important este zâmbetul copiilor, când pleacă acasă fericiți și dornici de a reveni.

V-ați ciocnit vreodată cu situații în care să vi se spună că stomatologia este un teren de afirmare doar pentru bărbați? De ce în societatea noastră încă mai există astfel de percepții?

Nu m-am ciocnit niciodată cu astfel de situaţii sau percepţii. Ca să fii un bun specialist, nu ai nevoie neapărat de putere fizică (râde).

Care credeți că sunt cele mai mari greșeli pe care le comit moldovenii, atunci când vine vorba de sănătatea dentară și îngrijirea dinților?

Din păcate, moldovenii nu sunt cei mai buni la capitolul îngrijirii dentare. Uită să se spele pe dinți de două ori pe zi, să folosească aţă dentară, apă de gură, să vină regulat la medic. Cu regret, pacienţii la noi vin de obicei când îi doare ceva. Iată de ce le explic mereu oamenilor că cel putin o dată la jumătate de an trebuie să păşească pragul unui cabinet stomatologic. Vor să scape de griji în plus, durere, timp şi desigur, cheltuieli.

Ce opinie aveți vis-a-vis de kit-urile de înălbire a dinților și de pastele înălbitoare, atât de promovate în comerț? Ce putem face pentru un alb natural al dinților?

În prezent, există numeroase tipuri de kit-uri de albire a dinţilor. Încurajez albirea atunci când este necesară și doar după o ulterioară consultaţie la medical stomatolog și nu din propria initiațivă, în condiții casnice. Soluţiile de albire au avansat în ultimii ani şi nu mai sunt atât de nocive. În cazul în care pacientul respectă indicaţiile specialistului, nu văd o problemă a procedurii menționate. Un zâmbet frumos este admirat de toată lumea, deoarece emană satisfacție și împlinire.

Pe lângă faptul că sunteți profesionistă în ceea ce faceți, sunteți o femeie care arată pur și simplu minunat. Ce ingrediente ascunde frumusețea dumneavoastră?

Vă mulţumesc, dar nu am anumite ritualuri. Mă bucur de viaţă, de familie, de prietenii şi oamenii dragi pe care îi am alături. Frumuseţea vine din interior atunci când ești fericit. Asta și este ceea ce oamenii numesc frumuseţe.

Aveți un motto care vă ajută să depășiți greutățile vieții? Împărtășiți-l cu noi!

În viață, mă conduc de următorul principiu: „Pentru a realiza ceva, trebuie să ai credință, încredere în sine, multă muncă și dăruire.”

Vă mulțumim pentru acest interviu. Vă urăm sănătate și la fel de mult curaj!

Foto: Arhiva Personală

Distribuie articolul: