Doina Danielean o femeie acum puternică, vocea căreia o auzim în fiecare zi la radio. Prezentatoarea a trecut printr-o istorie de viață grea, a învins cancerul de col uterin. Acum însă, în spatele ei stă multă putere, răbdare, învingere, dar și durere. Doina ne spune cât de importantă este încrederea în sine pentru o femeie și cum a reușit ea să o construiască.

Stima de sine se referă la părerea pe care o avem despre noi

Este modul în care ne percepem propriile noastre caracteristici, iar modul în care ne percepem depinde de gradul de autostimă. Stima de sine ne afectează pentru că este o hrană emoțională. Atunci când stima este mai mare, nu doar ne simțim mai bine cu noi înșine dar și cu cei din jur. Suntem mai rezistenți și mai puțin vulnerabili la anxietate. Iubirea de sine ne ajută să rezistăm la adversități și să ne putem restabili mult mai ușor după un eșec. Doar noi avem controlul asupra existenței noastre, doar noi decidem starea sufletească.

Respectul, încrederea, dragostea, puterea, emoția pozitivă și aprecierea, acestea sunt cuvintele ce trebuie să fie fundamentale în viața ta. Dacă nu sunt, fă o schimbare! Dacă ai momente când criticul tău inferior are o voce prea puternică, când tinzi să te învinuiești, sau deseori sunteți duri în autoaprecieri, urmează aceste sfaturi pentru ați controla criticul interior:

Identifică-ți competențele și dezvoltă-le   

Stima de sine este construită demonstrând abilități reale. Dacă te mândrești că ești un artist bun, fă cât mai multe concerte. Un jurnalist bun, mai multe interviuri, un alergător bun, înscrie-te la curse și antreneză-te. Descoperă-ți competențele de bază și găsește oportunități care să le accentueze.

Lasă trecutul în urmă

Refuză să trăiești în nostalgie sau regrete și nu renunța la resentimente. Detașează-te de tot ce s-a încheiat, vei fi mai ancorat în viața ta prezentă.

Eliminați autocritica și introduceți autocompasiunea

Atunci când stima de sine este autoscăzută, noi o deteriorăm și mai mult, fiind autocritici. Trebuie să înlocuim autocritica cu autocompasiunea, ceea ce presupune tratarea cu bunătatea.

Învață să te bucuri de ceea ce ai

De multe ori facem liste mentale despre neajunsuri, trăim și ignorăm complet lucrurile bune din viața noastră. Antrenează-ți creierul să gândească în avantajul tău.

Doina Danielean, despre stima de sine și cum a reușit ea să o construiască:

Stima de sine pentru o femeie în 2021 este foarte importantă. O femeie care nu se stimează pe sine ajunge să rabde mult prea multe, ajunge uneori în extreme și chiar să îndure violența celor din jur și îndeosebi persoanelor pe care le iubește. O femeie care are stimă de sine, nu va accepta niciodată ceva care ar putea să o înjosească și umilească”.

„Eu am reușit să găsesc stima de mine abea atunci când am înțeles cât de importantă sunt pentru mine, pentru copilul meu și pentru familia mea. În primul rând suntem importanți pentru oamenii ce ne sunt dragi și le suntem dragi. Probabil, a venit de la sine acea stimă de sine, atunci când am început să mă iubesc mai mult pe mine și să iubesc mai mult viața.

O femeie care iubește viața nu va accepta niciodată lipsa stimei față de persoana ei în orice împrejurare. Este foarte important ca o femeie să se iubească mult pe sine și abia după dragoste apare și stima”, a mărturisit Doina Danielean.

Autoare: Mihaela Iorgu, stagiară