Sărbătorile religioase în Moldova se sărbătoresc pe rit vechi. Însă în ultimii ani, crește tendința de a sărbători Crăciunul pe stil nou, adică pe data de 25-27 decembrie. Valabil și de Revelion. Sărbătorim cu mult fast schimbul dintre ani, pe data de 31 decembrie.
Deci, cum e mai bine să sărbătorim cele două mari sărbători religioase: Crăciunul și Revelionul? Mariana Marin, conferențiar universitar la Facultatea Psihologie şi Ştiințe ale Educației, Sociologie și Asistență Socială, USM răspunde.

„Este o adevărată ispită întrebarea despre calendarul Gregorian (stil nou), Iulian (stil vechi) și tradiția. Dublarea calendarului este necunoscută de mulți în fapt istoric. Ziua de 1 aprilie 1919 devenea 14 aprilie și de aici diferența de 13 zile.

Ar fi absurd, pe de o parte, să mergem în istorie și să schimbăm toate datele, sincronizându-ne cu cele noi.  Pe de altă parte, trăim cumva în incertitudinea permanentă – un calendar în agendă și altul în istorie sau în biserică. Este încă un haos în percepția sărbătorilor. Poate ar fi bine și biserica să ia atitudine? Oricând e posibil să faci o schimbare și să-ți exprimi adevărata autonomie. Ar fi bine să alegem consecvența. Ca oameni buni ce suntem, nu judecăm pe nimeni. Avem încredere. Doar încrederea noastră uneori este și o povară.

În familia noastră, mai sărbătorim pe stil vechi. Ne ținem de ritul vechi, întrucât asociem sărbătorile cu bunicii, părinții noștri și cu spiritul sărbătorilor legate de anumite date, care în calendarul pe stil vechi sunt exact aceleași ca în calendarul pe stil nou. Dacă ar fi să vorbim despre Crăciun, noi îl sărbătorim după ambele calendare  pe 25 decembrie. Doar că în calendarul civil este scris 7 ianuarie.

În sufletul nostru trebuie să fie mereu o sărbătoare, adică să fim împăcați cu sine, să facem cât mai multe fapte bune, să fim evlavioși, să ne întâlnim cu cei dragi și să ne bucurăm cât mai mult unii de alții.

Or, după mine, aceasta înseamnă o sărbătoare.”

 

Distribuie articolul: