Crezi că dacă alegi produse pe care scrie „mai puțin zahăr” este o alegere bună? Frecvent, zahărul din produse în care nici nu te-ai aștepta să fie (sosurile de gătit sunt un exemplu) este parțial înlocuit cu îndulcitori artificiali. Un studiu recent efectuat pe peste 100.000 de persoane, publicat în British Medical Journal, a arătat o legătură între îndulcitorul artificial și bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.

Cercetările anterioare au sugerat, de asemenea, că înlocuitorii de zahăr modifică microbiomul intestinal.

Factorii de decizie în crearea rețetelor pentru produsele din comerț se concentrează adesea pe un aspect specific al unui aliment, cum ar fi grăsimile, zahărul sau numărul de calorii, mai degrabă decât pe dulceața sau valoarea sa nutritivă în general.

Să măsori cât de mult zahăr conține un aliment și cât de mult din acesta este vândut în diferite părți ale lumii este relativ simplu. Să măsori cât de dulce este un aliment fără a te baza pe cantitatea de zahăr este mult mai dificil. De exemplu apa tonică de multe ori conține la fel de mult zahăr ca sucul sau sifonul obișnuit – dar prezența chininei amare poate masca dulceața.

Cherie Russell, cercetătoare di Australia, a măsurat într-un studiu atât zahărul obișnuit, cât și alți îndulcitori adăugați în alimente și băuturi. Rezultatele lor arată că volumul pe cap de locuitor de îndulcitori fără calorii din băuturi a crescut cu 36% în perioada 2007-2018. În timp ce zahărul din băuturi a scăzut cu 22% în țările cu venituri superioare, acesta a crescut cu până la 40% în țările cu venituri mici și medii.

„Aprovizionarea noastră cu alimente devine din ce în ce mai dulce, ceea ce este extrem de îngrijorător”, spune Russell. „Chiar dacă consumăm mai puțin zahar adăugat, alimentele pe care le consumăm sunt încă mai dulci decât erau în urmă cu un deceniu”.

Acest lucru contează, subliniază ea, atât din cauza preocupărilor continue cu privire la siguranța și beneficiile multor alternative de zahăr cu conținut scăzut de calorii și fără calorii, cât și din cauza alimentelor excesiv de dulci pot antrena generațiile viitoare pentru o înclinație pentru zahăr.

Crește apetitul pentru dulce?

Există un motiv biologic important pentru care tânjim la lucruri dulci care i-au ajutat pe oameni să supraviețuiască în vremuri în care mâncarea nu era ușor disponibilă. Alimentele dulci au de obicei mai multe calorii, iar organismul are nevoie de calorii pentru a funcționa. Însă, în sistemul nostru alimentar modern, este probabil mai ușor să enumerăm articolele fără zahăr adăugat, deoarece majoritatea tuturor celorlalte au zahăr sau îndulcitori. Legumele au cantități mici de zaharuri naturale. Și alte opțiuni precum fructele, laptele și mierea au cantități mai mari de zaharuri naturale.

De la vârsta de doi ani, se pare că un copil are mai multe șanse să consume un produs îndulcit cu zahăr decât un fruct sau o legume în orice zi. Este o statistică îngrijorătoare, raportează cercetătorii care sugerează că preferințele alimentare sunt stabilite devreme în copilărie și că există o legătură puternică între obiceiurile alimentare și riscul de a dezvolta boli cronice. Este absolut posibil să crești un copil fără zahăr, dar este o provocare.

Înlocuirea grăsimilor și a colesterolului cu zahăr

Cu câteva decenii în urmă, când studiile de nutriție au ridicat îngrijorări cu privire la grăsimile și colesterolul din dieta modernă, producătorii de alimente au răspuns. Ținând seama de cererea consumatorilor, aceștia au înlocuit grăsimile saturate cu zaharuri și grăsimi trans, pentru a putea aplica pe ambalaje etichete care scriau „Sărac în grăsimi și sărac în grăsimi saturate”.

Din punct de vedere al marketingului, strategia a fost un succes. Din punct de vedere nutrițional, însă, a fost un eșec major. Studiile ulterioare au arătat că consecințele asupra sănătății ale grăsimilor saturate au fost mult mai mici decât impactul chiar și al unor cantități mici de grăsimi trans.

Apoi au fost zaharurile suplimentare, adăugate pentru a păstra aroma și textura alimentelor odată ce grăsimile au fost reduse sau îndepărtate. Această trecere către zaharuri adăugate s-a asociat cu o creștere globală a consumului de alimente procesate. Acest lucru însemna că zaharurile constituiau o parte mai mare din dieta unei persoane obișnuite decât oricând înainte, spune Barry Popkin, dr., epidemiolog în nutriție la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill. Popkin și-a petrecut cariera studiind dieta și aportul de zahăr în întreaga lume și spune că consumul de zahăr este în creștere peste tot. „Am trecut cu adevărat la alimente mai puternic procesate sau ultraprocesate și sunt bogate în zaharuri adăugate”.

Una dintre cele mai mari provocări ale scăderii cantităților de zahăr adăugat în alimente este că ne place foarte mult mâncarea dulce. Și în timp ce studiile au arătat că reducerea sodiului din alimente va face o persoană mai sensibilă la sare și o va ajuta să reducă mai ușor cantitatea pe care o mănâncă, nu același lucru se întâmplă atunci când scade cantitatea de zahăr.

Distribuie articolul: