Cu toții știm deja că omniprezentul zahăr este nociv pentru sănătatea unui adult, nemaivorbind de daunele pe care le aduce acesta asupra dezvoltării copiilor. Cu toate acestea, continuăm în mod obsesiv să ne calmăm copiii cu acest ingredient care îi face ascultători și maleabili.

În ultimul timp se discută tot mai mult pe acest subiect.

Dulcele este important pentru dezvoltarea normală a copilului, dar sursa lui trebuie să fie selectată cu atenție. Unul dintre criteriile de bază a alegerilor alimentare pentru copiii noștri este să găsim surse naturale de dulce, din alimente cât mai puțin procesate. Mierea, fructele dulci (uscate sau în formă naturală), înlocuitorii naturali de zahăr (sirop de agave, sirop de arțar) – toate acestea sunt surse de energie care vor ajuta micuțul tău să crească voinic și sănătos. Ține minte o regulă simplă: să nu fie vorba de cantități mari de zahăr tos.

De ce lideri fără zahăr?

 Sănătatea fizică

Deja este destul de cunoscută informația că zahărul favorizează dezvoltarea bacteriilor dăunătoare la copii: de la zahăr suferă foarte mult imunitatea copilului. Or, liderii au o sănătate de fier. Alimentația rațională lipsită de zahăr favorizează dezvoltarea fizică și psihică normală a copilului. În plus, prin eliminarea zahărului prevenim obezitatea infantilă și somnolența, doi factori nocivi pentru oricare lider.

Controlul energetic

 Un alt efect nociv cu urmări grave aduse de utilizarea zahărului în alimentația copilului este și hiperactivitatea acestora. Dacă copilul este hiperactiv, el se plictiseşte rapid de orice activitate fără ca să pătrundă în esența ei. Ne dorim să creștem adevărați lideri centrați pe activități cu rezultate. Alimentația fără zahăr, bogată în vitamine, minerale și fitonutrienți asigură organismul copilului cu energie pe o perioadă de timp îndelungată, dar și această energie trebuie să fie constant generată.

Dezvoltarea intelectuală 

S-a demonstrat că uzul excesiv de zahăr provoacă încetinirea funcțiilor cognitive, respectiv, a capacității de învățare. Odată cu consumul a prea mult zahăr crește rezistența la insulină, fapt ce duce la diminuarea capacității de comunicare între celulele creierului, deci și a capacităților de memorare/învățare. 

Dezvoltarea gusturilor rafinate

Copii sunt iubitori de dulce, dar acest lucru îi limitează în descoperirea noilor gusturi alimentare. De fapt, o alimentație fără aditivi favorizează dezvoltarea unor legături neuronale care răspund de percepția aprofundată a gusturilor. Astfel, viitorii lideri își vor dezvolta rafinamentui alimentar. Am putea să spunem și „creativitate alimentară”.

Libertatea de-a alege

Zahărul și alimentele cu aditivi alimentari creează dependență. Un adevărat lider trebuie să fie liber și din acest punct de vedere. Odată ce abordează o alimentație sănătoasă, gândurile copilului sunt concentrate pe activități, joacă și învățare.

Or, în cazul unei diete bogate în zahăr și aditivi copilul va pierde foarte mult timp în căutarea alimentelor bogate în aceste elemente, în timp ce meniul sănătos și bine echilibrat îi permite celui mic să investească timp în activitățile educative petrecute la grădiniță.

Alege să crești un lider cu obiceiuri alimentare sănătoase și liber de adicții!

Distribuie articolul: