Postul cel Mare amintește de Patimile și Răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos, astfel este cel mai aspru post din calendarul ortodox. Creștinii care țin post trebuie să nu mănânce carne și lactate. Zacusca este unul dintre alimentele preferate ale românilor în timpului postului, deoarece este preparată doar din legume. Dar aceasta, de fapt, nu este de post. Iată de ce.

Însă în zilele de sâmbătă și duminică, atunci când se săvârșește Sfânta Liturghie, există dezlegări la anumite alimente, potrivit rânduirii canoanelor Bisericii, scrie creștinortodox.ro. Zacusca conține untdelemn, care în timpul Postului Paștelui, se consumă doar în zilele de dezlegare, adică sâmbăta și duminica.

În timpul acestui post se face dezlegare la untdelemn, la vin și, de Florii, la pește. Deoarece zacusca conține ulei, aceasta devine un aliment care nu poate fi consumat în Postul Mare.

„Postul adevărat este cu produse vegetale, fără untdelemn și fără vin. Se postește fără ulei, deci, în toate zilele postului, cu excepția sărbătorilor cu Cruce roșie, a sâmbetelor și duminicilor, când se dezleagă la untdelemn și la vin.”, a declarat preotul Ioan Valentin Istrati pentru doxologia.ro.

De ce uleiul nu este permis în post?

Uleiul este produs vegetal și fireasca întrebare pe care ne-o punem este: de ce nu se permite în post.

Preotul Andrei Atudori, citat de acasa.ro, a răspuns astfel:

„Sigur că este produs vegetal, însă postul fără ulei nu are legătură cu proveniența uleiului, ci cu faptul că a mânca marcare gătită fără ulei este o nevoință mai mare. În general, marcarea gătită cu ulei este mai gustoasa decât cea fără ulei. Părintii monahi și unii mireni adaugă aceasta nevoință de a mânca fără ulei în timpul postului, pentru a nu-și îndulci simțurile cu gustul bun al mâncării. Adică, pentru a nu face din mâncare o placere în sine, ci a o folosi numai cu scopul de a susține funcțiile organismului și atât.

Țineți cont de faptul că putem mânca produse vegetale cât cuprinde și să nu postim în adevăratul sens al cuvântului.

Sursă imagine reprezentativă: Caietul cu rețete

Distribuie articolul: