E cunoscut cu scena încă din anii copilăriei, moștenind talentul de la părinții săi, regretatul Anatol Roșcovan și interpreta Angela Cabari-Roșcovan. Ștefan Roșcovan a știut că lumea muzicii îi aparține încă de la cea mai fragedă vârstă, iar acum la ai săi 21 de ani se îndreaptă încrezut către realizarea visurilor sale, despre care spune că unii ar crede că-s rupte de realitate. Află că tot el este invitatul unei noi ediții de Live Instagram în care am discutat despre plecarea sa din Moldova, evoluția artistică și… viața personală!

Plecare din Republica Moldova

Ștefan Roșcovan, în pofida faptului că și-a făcut un renume frumos în lumea muzicii din Republica Moldova, a ales, ca și mulți tineri de vârsta lui, să-și croiască viitorul departe de casă. De ce a fost ghidată această decizie, a povestit chiar el.

„Mereu m-am gândit că doresc să fiu printre cei mai buni și vreau să învăț de la cei mai buni, iar în momentul în care am văzut ca perspectivă că aș putea să învăț de la niște oameni care sunt mai bine stabiliți în domeniu și au mai multe cunoștințe în domeniul în care doresc să activez eu, atunci am decis să plec. Apoi… dacă e să investesc în ceva, mai bine să investesc în studii și cunoștințe. Asta mi-a oferit România în 2016, apoi în 2017 m-am mutat la Amsterdam și am stat acolo un an, apoi în America am stat o perioadă, și Londra. Mereu încerc să plec acolo unde pot învăța mai mult și să devin mai bun în domeniul în care sunt”, spune Ștefan.

Nu pleci până nu te faci auzit

Totuși, până la plecare, interpretul a reușit să marcheze succese considerabile în plan artistic participând la numeroase concerte și reprezentând țara în cadrul concursurilor internaționale. În detalii despre acestea, în cele ce urmează.

„Până în clasa a 7-a am învățat la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”. Până la acea vârstă, nu iei foarte multe decizii singur. Faptul că am fost activ când eram mai mic mai mult depindea de părinții mei, tatăl meu a fost un interpret și compozitor renumit în Republica Moldova, atât el, cât și mama, au insistat ca să le urmez calea și să fac cât mai multă muzică. Ce s-a întâmplat până-n clasa 7-a o să zic că este mai mult decizia părinților mei”, mărturisește el.

„Ce s-a întâmplat după, în schimb, este faptul că în 2010 am fost la Junior Eurovision și am reprezentat Republica Moldova, apoi, după ce am participat la Eurovision, cei de la Liceul „Orizont” au luat legătura cu mine, așa se face că am reprezentat Republica Moldova la un festival internațional organizat în Istanbul, unde au participat 140 de țări, am fost acolo în 2012 și am luat medalia de aur, din acel moment au mai urmat câteva turnee internaționale. În vara lui 2013 am susținut 15 concerte în Turcia, apoi am mai susținut câteva concerte la New York, New Jersey, Germania și alte țări”, își amintește artistul.

„În 2016 am fost contactat de la București de echipa „ProTV” și m-au invitat să particip la „Vocea României”, am fost acolo pentru aproximativ un an și am făcut cunoștință cu foarte mulți oameni, mi s-au deschis multe uși. În 2017, în luna martie am susținut un turneu național cu Loredana, acolo am dat cred că 13 concerte în România, în vara acelui an am susținut și examenele de bacalaureat. Apoi a trebuit să iau o decizie foarte importantă pentru mine: să plec în România sau să mă mut în Amsterdam și să-mi fac studiile. Chiar dacă, mă gândeam că ar fi o idee bună să mă mult la București, am decis totuși să plec în Amsterdam și să o încep de la zero”, zice Ștefan.

Viața între Amsterdam, Los Angeles și Londra…

După decizia de a pleca, a început o perioadă intensă. Amsterdam, Los Angeles, Londra sunt orașele care devin, perindându-se, casa lui Ștefan. Cum i-a reușit să se manifeste din punct de vedere profesional în cele mai prestigioase orașe în industria muzicală, află în cele ce urmează.

„În 2017 m-am mutat la Amsterdam, am stat acolo un an având scopul de a absolvi cu diplomă de distincție și să fiu primul în clasă. Când le-am zis asta profesorilor au râs un pic, dar într-un final mi-a reușit. În 2018 am absolvit în Amsterdam după care mă gândeam dacă să rămân acolo, sau să merg să mai acumulez niște experiență, mi-a apărut oportunitatea să zbor la Los Angeles, să stau acolo timp de 6 săptămâni”, povestește el.

„Cât timp am fost la Vocea României am făcut cunoștință cu foarte mulți oameni mișto, unul dintre ei a fost Mădălin Roșioru pe care îl consider un mentor pentru mine, chiar și acum, mă ajută cu foarte multe chestii și am învățat foarte multe lucruri de la el. Mădălin, fiind un producător care a făcut piesa Andrei –  „Niciodată să nu spui niciodată” , a lucrat cu Marius Moga foarte mult timp, este un producător de top din România, așa s-au intersectat stelele că s-a mutat și el în Los Angeles și mi-a zis – Uite, vin-o cât te mai plimbi, o să-ți arăt câteva chestii – astfel am ajuns și în Los Angeles. Am stat acolo câteva săptămâni, apoi am decis să mă mult la Londra, cred că este următorul nivel după Amsterdam. După un an de trai la Londra, am decis să mai plec încă o dată la Los Angeles așa că am stat acolo în jur de 6 luni, iar acum sunt din nou la Londra.”

Motorașul din spatele schimbărilor

„Motorașul meu este familia, mereu a fost familia și oamenii mei dragi. Adică, eu am rămas fără tată la o vârstă destul de fragedă și nu am reușit să simt gustul copilăriei, mereu mi-am dorit să pot să ofer asta copiilor mei. Din acest motiv, mereu am avut o limită de timp în capul meu și mereu mă gândeam că nu reușesc să fac chestii, și încercam să fac lucrurile tot mai rapid, să ajung tot mai departe într-un timp tot mai scurt. Poate că nu e tocmai corect și poate nu savurez din plin fiecare perioadă din viața mea. Dar motorașul meu sunt oamenii și familia mea, care m-au ajutat să ajung unde sunt. Iar când zic familie nu zic doar de familia pe care o am acum, dar și familia pe care aș dori să o creez la un moment dat, adică mi-aș dori ca, copii mei să nu ducă lipsă de copilărie și să nu treacă prin greutățile prin care a trebuit să trec eu ca să ajung acolo”, mărturisește Ștefan Roșcovan.

Ștefan alături de iubită, mamă și soră

Despărțire de scenă?

Cine s-ar fi gândit că Ștefan Roșcovan, băiatul care cântă de la 2 ani, se va despărți de scenă… . Totuși, interpretul recunoaște că această decizie este una conștientă, dar nu definitivă.

„Dacă vrei să devii bun în domeniul în care ești nu este de ajuns doar să cânți. Eu am ajuns să cânt undeva de la vârsta de 2 ani și m-am confruntat cu mai multe situații în care îmi doream să explic niște lucruri unor oameni care au mai multă experiență decât mine, dar nu-mi reușea acest lucru. Atunci mi-am dat seama că dacă doresc să fiu bun în domeniul meu, și dacă-mi doresc ca oamenii să mă respecte și să fiu stimat, iar cuvântul meu să aibă valoare atunci când vorbesc cu cineva, trebuie să cunosc mai multe ramuri ale acestei industrii. Așa am decis că dacă doresc să continui pe ramura muzicii ar trebuit să învăț și producție muzicală, dar și partea de business ca să-mi dau seama ce stă în spatele acestei industrii, ca ulterior să mă pot realiza și ca artist și ca producător muzical. Până la urmă am decis să învăț și producție muzicală și business în muzică, iar recent am început să cânt mai mult”, povestește el.

Talent vs muncă

„Poți să te naști talentat, poți să ai unele calități de la naștere sau genetice de la părinți. Însă eu nu neapărat am crezut în talent în ceea ce e legat de mine și nu cred că formarea mea a fost datorită talentului, adică eu îmi amintesc foarte bine de nopțile din studiou state împreună cu tatăl meu, plâns, revenit acasă în jur de 5-6 dimineața… Eu cred că a fost muncă, la fel a fost chiar și după ce am dispărut puțin ca artist. Chiar și când am fost în Amsterdam, au fost foarte multe nopți nedormite, foarte multe foi, texte învățate, teorii și chiar și până în prezent cred că munca este pe prim plan. Dacă ai un talent trebuie să muncești foarte mult pentru ca să-l susții. Talentul poate să dispară cu timpul și dacă nu investești timp și muncă în el există o mare probabilitate să-l pierzi”, zice Ștefan.

În cele ce urmează te invit să accesezi versiunea video a interviului să să afli detalii picante despre viața de cuplu a interpretului, dar și  răspunsurile la 9 întrebări care te vor ajuta să-i înțelegi mai bine personalitatea lui Ștefan.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

📌 Plecarea din Republica Moldova 📌 Evoluția profesională 📌 Viața personală Și alte 9 întrebări la care o să-ți fie curios răspunsul. @stefanroscovan @anna.scripnic

Публикация от Revista EA.md (@revistaea)

Mai jos îți las doar câteva dintre întrebările și răspunsurile din cadrul Live-ului care cred că o să-ți trezească și mai mult interesul de a urmări interviul în format video.

Dacă ai da timpul înapoi, ai schimba ceva?

Nimic. M-am gândit de foarte multe ori la chestia asta, dar nu aș schimba nimic. Consider că toate lucrurile care s-au întâmplat în viața mea m-au dus în momentul în care sunt acum și sunt foarte fericit să am alături oamenii din jurul meu, familia mea, să am parte de niște oameni cu care lucrez și pe care îi respect nespus de mult. Nu aș schimba absolut nimic.

Ai suferit vreodată de boala vedetismului?

Da! Cu siguranță. Ce să vă zic… eram la Mircea Eliade și eram mic, dar voinic (zâmbește) și… ei bine – având 9-12 ani și fiind la toate televiziunile din țară, susținând concerte naționale și internaționale, participând la Junior Eurovision, concursurile la care participam și-au lăsat amprenta. Dar mai cred că această boală era amplificată de reacția colegilor și prietenilor care mă înconjurau. Eu cu părere de rău nu prea am avut prieteni care să-mi înțeleagă meseria pe atunci. Așa apăreau tot felul de tachinări, așa că această boală a fost cumva amplificată de reacția colegilor.

Dacă nu ai fi făcut muzică, ce cale ai fi ales?

Profesorul de matematică mereu mă întreba ce voi face dacă într-o zi nu voi mai putea cânta sau dacă eventual mi se rupe vocea, iar eu niciodată nu am avut un răspuns pentru această întrebare și nici acum nu am. Nu știu ce aș face, cred că aș muri de foame (zâmbește).

Ai fost trădat vreodată?

Da, de multe ori. Toate chestiile din trecut m-au adus la concluzia că, ca eu să funcționez și să am mintea limpede nu am cum să am foarte mulți oameni în jurul meu. Trebuie să am un cerc mai restrâns de oameni, oameni la care țin foarte mult și pentru care sunt gata să ofer foarte multe chestii. Această decizie a fost luată după câteva trădări, și după câteva chestii care m-au făcut să mă îndoiesc foarte mult în mulți oameni.

Ai trădat vreodată?

Da, însă nu cred că am trădat vreodată pe cineva având intenția să fac asta sau nu cred că am trădat vreodată pe cineva având gânduri negative și dorința de a face vreun rău unei persoane.

Sursa foto & video: Instagram