Problema varicelor afectează femei de toate vârstele, iar una dintre cauzele majore ale acestei afecțiuni este sedentarismul sau șezutul îndelungat. Din fericire, fitness-ul este permis și chiar indicat în asemenea cazuri. Cum anume, vedeți mai jos.

Recomandările de mai jos aparțin Elenei Sanzharovskaya – un adevărat guru al fitnessului, care se apropie cu pași grăbiți de primul său milion de fani pe Instagram. Iată ce spune fitness-bloggerița de origine rusă:

cats

„Varicele nu sunt o piedică pentru antrenamente, cu o singură condiție: că știți care sunt reguile de fitness împotriva acestei afecțiuni. Un efort corect combinat vă va ajuta să vă mențineți în formă și să vă tratați vasele sangvine. Cea mai bună profilaxie este mișcarea și mersul pe jos. În tratament, pe lângă respectarea recomandărilor de la medic, ajută fitnessul, care are propriile reguli.

упражнение-ножницы1-243x300Precizați mai întâi stadiul afecțiunii. De asta depinde încărcătura permisă. Dacă observați simptome precum edemul sau senzația de greutate la picioare, mergeți la flebolog. El vă va prescrie tratament și vă va oferi recomandări. Anunțați antrenorul despre concluzia medicului și faceți sport sub supravegherea sa, măcar periodic. Purtați haine compresive la antrenamente, e important pentru susținerea pereților vaselor sangvine.

Uitați de alergat, sărituri, cycling, așezări și antrenamentele de forță, dar străduiți-vă să mergeți cât mai mult pe jos. Practicați exerciții contra varicelor, care ușurează fluxul sangvin și ajută mușchii gastrocnemieni să se contracteze mai simplu. Cel mai bun exemplu e exercițiul „bicicleta” sau „foarfeca”.

Adăugați în antrenament elemente de pilates și yoga. Avantajul lor este că abrordează poziția picioarelor ridicate. Executați-le nu timp de câteva secunde, dar preț de 3-5 minute. Pilatesul și yoga au mișcări mai lente, care vă permit să vă urmăriți senzațiile organismului.

gimnastika4

1457939944_nakachati-press-devushke-velosipedMergeți la înot și aquafitness. Apa vă permite să îndepliniți multe exerciții care vă sunt contraindicate la sol. În bazin puteți „alerga”, „sări” și practica aerobică contra varicelor. Le veți asigura picioarelor și un masaj foarte bun.

Mușchii picioarelor sunt solicitați intens când practicați exerciții în picioare, iar presiunea asupra vaselor sangvine crește. Executați exercițiile din poziție culcată sau stând pe scaun, presiunea va fi mult mai mică.

Mușchii trunchiului, în condiții de varice, se pot antrena în mod obișnuit. După antrenament este bine să țineți picioarele ridicate timp de minim 5 minute.

Consumați cât mai multe fructe și legume proaspete, renunțați la alimentele sărate, dulci și grase. Faceți dușuri contrastante pentru picioare. Purtați tricotaj compresiv. În timpul odihnei, e bine ca picioarele să fie mai ridicate decât nivelul corpului.”

Foto: ДолголетиеТвоё спортивное телоxvatit.comnonworkplace.com

Distribuie articolul: