O dată la patru ani se desfășoară Jocurile Olimpice, iar la trei săptămâni după încheierea lor au loc și Jocurile Paralimpice în acelaş loc şi pe aceleaşi arene. Prima ediţie a Paralympic Games a avut loc în 1960, la Roma. Anul acesta jocurile au început de 24 august și se vor încheia pe 5 septembrie. 

Anul acesta delegația Republicii Moldova este alcătuită din 6 sportivi atrenați bine în sala de fitness, care vor participa la 3 tipuri de sport:

 Oleg Crețul și  Ion Basos – para judo

Oxana SpătaruVladimir Butucea – para atletism 

Larisa MarinenkovaDenis Raiul  -para powerlifting 

Arbitrul Maxim GAUS a fost desemnat de către Federația Internațională de Taekwondo WT (World Taekwondo) să oficieze partidele din cadrul Jocurilor Paralimpice.

Oleg Creţul, în vârstă de 46 de ani, este nevăzător. Sportivul are în palmares trei participări la Jocurile Paralimpice şi una la Olimpiada de la Atlanta din 1996. Oleg este medaliat cu argint la Jocurile Paralimpice de la Atena din 2004 şi campion la Beijing în 2008. A obţinut aceste performanţe în selecţionata paralimpică a Federaţiei Ruse, iar acum vrea să aducă o medalie şi pentru Republica Moldova, scrie realitatea.md 

Prima participare a sportivilor moldoveni la Jocurile Paralimpice a avut loc în 1992, la Barcelona.

Cea mai bună performanţă în istoria participării sportivilor moldoveni la Jocurile Paralimpice a fost înregistrată în 1996, la Atlanta (SUA), când Nicolae Ciumac (para atletism) şi Vladimir Polcanov (para tenis de masă) au adus medaliile de bronz acasă.

Foto: facebook.com

 

Distribuie articolul: