Retragerea Afganistanului din cadrul Jocurilor Paralimpice de la Tokyo a fost prima urmare pe plan sportiv a preluării puterii de către talibani. Sportiva care urma să reprezinte Afganistanul cere ajutor pentru a putea merge la competiția de care s-a pregătit mult, practicând mersul la sala de sport și la care a visat de mulți ani. 

Zakia Kudadadi ar fi trebuit să își reprezinte țara la taekwondo, ocazie cu care ar fi devenit prima reprezentantă paralimpică din istoria Afganistanului.

În aceeași zi în care a aflat vestea, sportiva a publicat un mesaj disperat pe internet, în care mărturisea faptul că se simte prizonieră în propria casă, deoarece nu poate ieși în siguranță. Mai mult, atleta și-a manifestat încă o dată dorința de a participa la ediția din Japonia, ce va avea loc în perioada 24 august – 5 septembrie, scrie digisport.ro.

„Eu, ca reprezentant feminin al Comitetului Național Paralimpic Afgan, cu toate greutățile prin care am trecut, sunt momentan prizonieră în propria casă. Nu pot nici măcar să ies afară cu încredere și siguranță pentru a-mi cumpăra câteva lucruri de care am nevoie la antrenamente. Familia mea locuiește într-un oraș capturat în întregime de către talibani.

Momentan, stau cu câțiva membri ai familiei mele în Kabul, care nu au suficientă mâncare pentru a-și hrăni proprii copii, iar eu sunt o povară în plus pentru ei. Vă rog să mă ajutați. Intenția mea este să particip la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Vă rog să mă luați de mână și să îmi acordați ajutor”, a spus sportiva prin intermediul unui videoclip.

Afganistanul urma să participe la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, în perioada 24 august – 5 septembrie. Statul arab ar fi avut doi reprezentanți la această ediție: Hossain Rasouli la atletism și Zakia Kudadadi la taekwondo, care ar fi devenit și prima reprezentantă paralimpică din istoria țării.

Totuși, Comitetul Internațional Paralimpic a emis un comunicat conform căruia echipa Afganistanului nu se va mai prezenta în Japonia. Arian Sadiqi, cel care trebuia să fie șeful delegației afgane, a dezvăluit pentru Al-Jazeera că cei doi sportivi au fost extrem de dezamăgiți la aflarea veștii.

Sursa: digisport.ro

Distribuie articolul: