Cu multă pasiune, dibăcie și răbdare, Lucia creează lucrări care au cucerit până și francezii, despre care știm noi, nu sunt ușor de impresionat. Cum a reușit în scurt timp să transforme pasiunea pentru croșetat într-o mică și frumoasă afacere în Franța, aflați din articol.

Lucia Terentiev a făcut pedagogie, mai exact Facultatea Limbi Străine, dar nu a reușit să activeze prea mult în domeniu. Destinul a avut alte planuri pentru ea. Acum 5 ani s-a mutat împreună cu familia în Franța. La început a muncit într-o rețea de restaurante de tip Fast Food, dar a decis că trebuie să facă ceea ce-i generează bucurie și îi aduce satisfacție. Și-a amintit de pasiunea de a croșeta, moștenită de mama sa.

Au urmat luni întregi de cercetare, master class-uri, dar și de căutare a materiei prime care, neașteptat, dar se găsește mai greu în țara lui Molière.

„Mă numesc Terentiev Lucia, am 33 ani şi  la moment locuiesc împreună cu familia în Franţa. Aici sunt înregistrată ca auto antreprenor astfel încercând să-mi dezvolt o mică afacere din pasiunea de a croşeta.

Această pasiune am preluat-o de la mama mea încă din copilărie, ea fiind profesoară de educaţia tehnologică şi o persoană foarte creativă m-a învăţat că trebuie să adaug un pic de creativitate în orice lucru aş face. Astfel, eu fiind o mare amatoare a accesoriilor, cu un an în urmă, pe internet am vazut o poză cu o geantă croşetată din benzi textile care pur şi simplu m-a cucerit. Apoi au urmat luni întregi de căutare a informaţiilor despre modalitatea de a croşeta diferite modele de genţi cât și a furnizorilor de materie primă, de fapt aceste căutări continua până în prezent căci mereu încerc să experimentez ceva nou în creațiile mele”, povestește moldoveanca.

„Aceasta este prima geantă croșetată, pentru mine, apoi mi-am croșetat un ghiozdan. După care, văzând că această pasiune m-a copleșit cu desăvârșire și dorința de a încerca multe alte modele noi m-a făcut să mă gândesc deja la dezvoltarea unei mici afaceri, care să-mi permită să am și un câștig din lucrul ce-mi aduce plăcere. Apoi pe lângă genți am început să fac și papuci de cameră, coșulețe și alte elemente de decor, evident croșetate”, mai povestește EA.

„Cât despre materia prima, aici am întâlnit mici difucultăți. Așa cum în Franța nu prea este dezvoltată cultura de a crea lucruri manuale, evident e că și varietate mare de materie primă nu se găsește. Astfel, după multe căutări am găsit furnizori de benzi textile și furnitură de calitate din alte țări”, ne dezvăluie Lucia.

„În ceea ce privește sursele de inspirație, nu ar fi onest să zic că sunt modele inventate totalmente de mine, nu. La început am procurat diferite master class-uri după care făceam anumite modele, apoi am început să experimentez cu mărimile sau combinația diferitor elemente. Uneori clienții îmi arată un model pe care l-ar dori și eu încerc să-l execut conducându-mă de propria experiență sau căutând alte master class-uri, căci doar cât trăim învățăm”, spune meșterița.

„Deși mă aflu în Franța, totuși cea mai mare parte dintre clienți sunt moldoveni sau români ce locuiesc aici, dar în același timp efectuez comenzi și pentru moldovenii din țară, aici mă ajută rudele ca să pot distribui comenzile prin toată Moldova. Totuși mă pot lauda și cu câțiva clienți francezi care au rămas plăcut surprinși de lucrările mele”, mai dezvăluie moldoveanca.

Totuși cei mai importanți critici și susținători sunt soțul și fiul ei: „Primii mei critici sunt soțul și băiatul nostru. Ei mă ajută la alegerea culorilor, furniturii, sau îmi spun părerea lor despre un anumit model ceea ce mă face să aduc anumite schimbări pentru a realiza modele mult mai reușite. Deci totuși e o muncă de echipă”

Timp de un an Lucia a realizat aproximativ 100 de unități, atât genți, cât și papuci de cameră, cosulețe și alte elemente de decor.

Sper ca pe viitor să pot răspândi cât mai mult dragostea pentru lucrurile făcute manual căci prin ele ne putem exprima individualitatea. Când cumpărați ceva realizat manual, cumpărați mai mult decât un obiect, deoarece la fiecare detaliu este depusă muncă, dragoste și energie pozitivă, ca atunci când le purtați să vă aducă bună dispoziție.

Descoperiți și alte lucrări realizate de Lucia în imaginile de mai jos.