Multe mituri circulă în jurul noțiunii de fertilizare în vitro și prea puține cunosc, din păcate, despre acest domeniu, anume cei care ar avea nevoie cel mai mult de acest serviciu. Am apelat la doctorița Victoria Ghimpu, specialist în domeniul reproducerii umane asistate, pentru a ne explica mai multe aspecte ale acestui domeniu. Datorită experienței bogate, dar și a abilităților practice dobândite în cadrul programelor de training avansate în domeniul ginecologiei și reproductologiei umane, Victoria Ghimpu ne-a explicat când un cuplu trebuie să apeleze la fertilizarea in vitro, când această procedură nu se va indica și cum sunt copilașii născuți în urma reproducerii asistate medical.

Combatem miturile despre FIV

„Probabil cel mai mult timp petrecem cu cei care apelează la reproducerea asistată în cadrul Spitalului Internațional Medpark, acolo unde activez, ca să le răspundem la întrebările legate de aceste mituri care circulă în societate. „Dacă voi face FIV, voi avea neapărat gemeni/tripleți” – asta cred majoritatea cuplurile și vreau să îi asigur că nu e tocmai așa. Sarcină multiplă este cea mai frecventă complicație a tratamentului infertilității. Însă îi asigurăm pe viitorii părinți că sarcinile gemelare reprezintă 25% din sarcinile obținute în urmă FIV, iar rata noastră de tripleți este de 0,3% și nu am avut nici un caz de cvadrupleți.

Nu este neapărat nevoie de proceduri FIV repetate, așa cum se crede. Jumătate din femei care recurg la FIV vor rămâne gravide din prima încercare. Celelate cupluri vor avea nevoie de alte încercări. Veste bună e că rata cumulativă din 3 proceduri e de 80-90%. La fel este și cu transferul de embrioni congelați – din contra – aceștia vor asigura o rată de succes mai înaltă decât cel al embrionilor proaspeți.

Trebuie să știm că tehnici de reproducere asistată nu există doar pentru femei. Infertilitatea masculină are aceeași pondere ca și cea feminină, deci aceleași șanse să fie tratați până a putea concepe propriul copil genetic. Am fost adesea întrebată dacă medicamentele folosite în tratamentul FIV pot provocă cancer. Le asigurăm pe femei de fiecare dată că riscul de a dezvolta cancer ovarian sau mamar este exact la fel ca și la populația generală – deci nu e cazul să vă faceți griji în plus”, ne asigură doamna doctor.

Fertilizarea In Vitro este cea mai complexă opțiune de tratament la care se va apela

„FIV poate fi prima opțiune de tratament a infertilitătii în caz de: blocaje ale trompelor uterine, infertilitate severă la bărbați, endometrioză, infertilitate inexplicabilă, dar și vârstă reproductivă înaintată. La fel, FIV e opțiunea corectă dacă alte metode de tratament au eșuat pe parcursul a 2 ani. Specialistul nu le va indica neapărat procedura FIV imediat, dar îi va consilia în ce privește pronosticul fertilității și pașii logici care îi pot urma și care îi pot ajuta în obținerea unei sarcini. Se vor indica un șir de investigații și teste de laborator ambilor parteneri pentru a depista cauza posibilă a infertilității”, a mai explicat specialista.

Tratamentul infertilității trebuie individualizat

Infertilitatea se poate trata prin diverse metode: de la medicație la tratamente chirurgicale. Pentru fiecare cuplu în parte se decide în dependență de vârsta maternă, cauze, durată și starea generală de sănătate. Dacă femeia are peste 35 de ani, se poate recomanda direct o procedura de reproducere umană asistată, sărind etapele de tratament medicamentos și/sau chirurgical.  În cazul în care există disfuncții ovulatorii, se poate începe cu tratament medicamentos, care pot induce ovulația. Tratamentele chirurgicale sunt utilizate în cazuri selectate. Dacă tratamentele de prima linie nu funcționează sau nu sunt suficiente, atunci se trece la tehnici de reproducere umană asistată. La paciente care nu ovulează, care au ovare polichistice, sunt tinere, perfect sănătoase, trompele permeabile, soții perfect sănătoși, spermă normală, dar nu se produce ovulația, cu un tratament ușor poți să obții sarcină – fără să mai ajungi la o procedura de reproducere umană asistată”, ne asigură Victoria Ghimpu.

Cât durează o procedură și care e rata de succes

„Procedura FIV are o rată de succes între 50 și 60% la femeile tinere până la 35 ani. Cu cât vârsta maternă e mai scăzută cu atât șansele sunt mai mari. După vârstă de 40 de ani șansele scad undeva la 8-10% la FIV, pentru femeile care au rezervă ovariana. Deci, șansele depind cel mai mult de vârsta femeii. Procedura FIV, de obicei, durează o luna de zile, din momentul începerii menstruației până la testul de sarcină, în dependență de protocolul ales. Pacientul și medicul formează o echipă pe parcursul tratamentului, de aceea foarte mult contează încrederea reciprocă. Echipa formată din reproductologi-ginecologi, embriologi, asistențe medicale și urologi-andrologi vor acorda suport și consiliere pe tot parcursul tratamentului, pentru ca pacientul să se simtă în siguranță”, ne asigură doctorița.

Riscurile sunt aceleași ca și în cazul conceperii unui copil pe cale naturală

„Estimativ, în lume, mai mult de 8 milioane de copii s-au născut în urma Fertilizării In Vitro. Aceștia sunt la fel de sănătoși ca și cei concepuți obișnuit! Riscurile sunt aceleași, și nu mai mari în caz de FIV, iar aceste date le ofer fiecărui cuplu care ajunge la cabinet. Temerile nu sunt fondate, mai mult – există deja numeroase studii efectuate pe adulții (anterior copii concepuți prin FIV). Un studiu interesant din Australia, publicat în revista Fertility and Sterility, în 2014, a avut drept concluzie: Bebelușii concepuți prin fertilizare in vitro (FIV) cresc adulți sănătoși, la fel ca și cei concepuți în mod natural. Nu s-au observat careva diferențe mari de calitate a vieții, la fel și ce ține de indicele de masă corporală și de dezvoltarea la pubertate. Rezultatele educaționale, au fost, de asemenea, similare între cele două grupuri. Deci, acum puteți fi încrezători că copiii FIV cresc adulți tineri sănătoși, cu o calitate a vieții și realizări educaționale comparabile cu cele ale semenilor lor concepuți obișnuit. Important în cazul acestor cupluri să nu se dea bătuți, să fie încrezători că le va reuși”, ne încurajează doctor reproductolog-ginecolog Victoria Ghimpu.

P