Oana Matache, sora interpretei Delia Matache, din România, a acceptat să ofere un interviu Veronicăi Ghimp-Deineco. Aceasta i-a vorbit bloggeriței de la Chișinău despre experiența sa de maternitate, cum se descurcă și ce valori le educă celor mici. Află cum îi reușește și ce încearcă să le transmită copiilor, chiar dacă ea nu a primit de la părinții ei.

Ce calități apreciezi cel mai mult la o mamă? Poate chiar la tine?

Una din calitățile unei mame (și una la care aspir și eu și sper că mă regăsesc), este să nu încerci să fii o mamă perfectă. Să îți placă să fii copil. Să ții minte tot ce nu îți plăcea la părinții tăi în copilărie și să nu aplici și la copiii tăi. De exemplu, unul din lucrurile pe care le urăsc la părinți în general, e când își lasă copiii să vorbească singuri, îi ignoră, sau le spun „mhm”. Alt lucru care mi se pare trist într-o relație adult – copil este să nu fii capabil să te bucuri împreună cu copilul de lucruri mărunte.

Fiind acasă cu doi copii apropiați ca vârstă, îmi imaginez că tot timpul e al lor? Câte minute din zi sunt și pentru tine?

Pot să am câte minute îmi doresc, chiar și cu copiii acasă. Bineînțeles, cu întreruperile de rigoare („mami, nu-mi mai merge carioca”, „mami, vreau apă”, schimbat scutec, „m-am lovit”, etc.). În general, aleg să renunț la timpul meu pentru a sta cu copiii. Am destul timp singură când sunt ei plecați la grădiniță. Cel mai bine lucrez când sunt ei plecați. 🙂

 

Vezi această postare pe Instagram

 

@raazvanu

O postare distribuită de oanacosanzeana (@oanacosanzeana) pe

Am văzut că picii tăi au atitudine, mai ales fetița. Cum te descurci cu această atitudine?

Mă hrănesc cu ea!😁 Glumesc! Pe Instagram reușesc să capturez anumite momente. În realitate, Jess e un copil foarte cuminte, deși e fâșneață. Bubu e mai “cu atitudine” în schimb. Și nu cred că am de ales. Mereu găsesc câte o șmecherie și mă descurc.

Șmecherie în sens de compromis? Sau cedezi și lași de la tine? Care-i șmecheria la care apelezi cel mai des?

Șmecherie, adică mă adaptez. Îi „conving” eu cu ceva. De cele mai multe ori, comunicarea ajută. Sunt copii buni.

Am văzut că le cânți mult copiilor și cântă și fetița ta! Asta pentru că vrea ea, sau o îndrepți tu cumva spre asta?

Se distrează foarte mult când cântăm. Nu prea i-am cântat până când am văzut că începe să cânte singură. Atunci m-am alăturat. 🙂 De multe ori îmi zice să nu mai cânt. Să cânte doar ea. Se pare că nu împarte „scena”.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de oanacosanzeana (@oanacosanzeana) pe

Ce înveți tu de la copiii tăi?☺️

De la copiii mei am învățat că oricât de pregătit consideri că ești să ai copii și să ți-i educi, vremurile se schimbă în permanență. În ultima vreme mult mai accelerat decât înainte, zic eu. Surpriza este că habar nu ai pentru ce să-i pregătești. Și atunci trebuie să-i mai asculți și pe ei. Să vezi ce nevoi au și care e mediul lor înconjurător. Și să nu te opui atât de mult. De exemplu cum e cu drama asta cu touchscreen-ul și cu cât de nociv este telefonul sau smartfon-ul pentru copii.

Ai restricții mari în ceea ce privește timpul lor petrecut cu tehnologiile? De exemplu, cât timp pe zi se pot uita în tabletă sau telefon?

Nu avem restricții. Eu pun problema altfel. Ei se uită la televizor. Televizorul e undeva sus și departe de ei. Ei nu au acces la telefon decât foarte rar. Tabletă nu avem. Și merg pe ideea că trebuie să stăm cât mai puțin timp în casă. Pentru că dacă stai în casă înseamnă că automat vor ceva ce nu e ok. Ori telefon, ori înghețată, ori altceva ce nu trebuie să vrea. Dar de exemplu când sunt acasă bolnăviori sau nu putem să ieșim afară, nu am nicio problemă să se uite la desene special concepute pentru copii de vârsta lor. Desene educative, pentru dezvoltarea limbajului. Nu îi las să se uite la televiziunea prin cablu, nu-i las să vadă reclame, ș.a.m.d.

Vezi interviul integral pe Nicadeineco.com

Distribuie articolul: