Recent, publicului nostru i-a fost prezentat un proiect fashion nonconformist, creat de Ylianna Danko în colaborare cu Iuliana Chiroșca, modele cunoscute precum Valeria Fine (Făinescu) sau Natalia Platon, și o echipă întreagăde profesioniști în domeniu. „CEMETERY FASHION PROJECT” este, probabil, unul dintre cele mai controversate proiecte de la noi, pe care ar trebui să-l descoperim, indiferent de stările pe care ni le induce. Deși mesajul acestuia este unul profund, de a spune adio anului pandemiei 2020, vine totodată cu „îndemnul de a fi pozitivi și a „înhuma” fără regrete fricile, disperarea, nereușitele și discuțiile tabu”. Află care sunt regulile unui dress code și respectiv bunele maniere la înmormântare.

Proiectul ține de cultura vestimentară împletită cu respect, de care ar trebui să dăm dovadă la cele mai nedorite, dar imposibil de evitat evenimente – ceremonia înmormântării. Organizatorii și-au propus, astfel, să educe publicul, schimbând total viziunile în materie de stil și curaj.

„Am „îngropat” toate fricile, stările de depresie și stagnare și tot ceea ce ține de acest an!”

„Pe lângă mesajele motivaționale proiectul are ca scop și dezvoltarea culturii vestimentare, și-n calitate de fashion stylist, mi-am propus să prezint publicului o nouă viziune în materie de stil, una corespunzătoare ceremoniilor funebre. În pofida direcției orientative corespunzătoare protocolului vestimentar, există totuși o doză artistică, cu aer ușor de senzualitate și extravaganță.

Proiectul are totuși o tentă fashion, creativă și neconvențională, iată de ce mi-am permis să exagerez prin decolteurile expuse, umerii dezgoliți și tăieturile adânci… doar ca să îndemn femeile să fie mereu feminine și cu atitudine, indiferent de situațiile pe care le întâmpină în viață.

Însă, dacă revenim la protocol, trebuie să știți că există un dress code formal, ce se rotește în jurul unor siluete moderate și monotone, într-o paletă cromatică de negru impecabil. În materie de ținute masculine – costumul clasic, lipsit de imprimeuri și ornamente inutile, asortat discret cu o cravată neagră, o batistă de buzunar, o pălărie tip fedora și ochelari, este cea mai ideală opțiune.

Dacă vorbim despre eticheta ținutei feminine, atunci recomand o linie vestimentară elegantă, bazată pe costume (fustă/jachetă), rochii minimaliste de siluetă dreaptă sau semi-ajustată, lungime medie sau midi. Ținuta trebuie să aibă o atitudine echilibrată, lipsită de excese și de artificialitate. Dresul negru, opac sau transparent este obligatoriu, iar încălțămintea poate avea un toc nu mai mare de 8 cm, modelele decupate(fie în față sau în spate) fiind categoric interzise.

La capitolul accesorii, ne limităm la bijuterii minimaliste, ochelari cu lentile de un negru opac, mănuși și pălării, despre care vă va vorbi mai mult Iuliana Chiroșca – cel mai bun pălărier din RM, creatoarea brandului Julie Anne Millinery”, declară autoarea proiectului, stilista Ylianna Danko.

Simplitatea este cheia codului vestimentar formal

„Stilistica în materie de pălării, potrivită și recomandată pentru ceremoniile funerare este una absolut rezervată, cu un decor minimalist și elemente ce definitivează o siluetă formală. Linii simple care nu ies în evidență, siluete sobre și monotone în interpretare cromatică de negru imperativ. În stilistica funebră sunt recomandate pălăriile cartwheel cu boruri largi, care să permită umbrirea parțială sau totală a vizorului, inclusiv modelele tip beretă, picătură sau tabletă. Oricare dintre pălăriile enumerate mai sus pot fi decorate cu voaluri ample, care să acopere total sau parțial ovalul feței.

Acestea au menirea să ascundă fața, oferind senzația de securitate și detașare de public prin conferirea unei ușoare umbre, după care se pot declanșa emoțiile și se poate da frâu liber lacrimilor.

Recomand să se opteze pentru pălării care permit asocierea lor cu o pereche de ochelari. Însă, țin să menționez că se va opta pentru ochelari doar în cazul în care pălăria nu conține și voal.

În materie de țesături le recomand pe cele din catifea sau fetru, nicidecum nu se va face referință la cele transparente sau cu luciu, cum ar fi atlasul sau mătasea, satinul sau dantela. Ca decor se va accepta minimum posibil, un voal sau o fundă nepretențioasă lipsită de atitudine și voce. Sarcina principală este ca să se acopere capul prin bararea vizorului pentru a permite păstrarea unei doze de intimitate în raport cu publicul”, ne îndeamnă designera Iuliana Chiroșca.

Sursa: ydanko

Foto credit: Sergiu Rotaru