Acest material este despre cum să încetezi într-o singură clipă să „te mai joci și să începi să faci meserie, serioasă, complicată, asumându-ți responsabilități enorme și subsemnându-te sub viitoare sacrificii”. Este povestea creatoarei de pălării Iuliana Chiroșca, beneficiară a programului „Femei în Afaceri” inițiat de ODIMM. Cum a ajuns la finalul acestuia și cum a reușit să dezvolte în ea abilități și disciplină, ne povestește chiar designera.

O săptămână, atât i-a luat să creeze compania

„Se făcea prin iarnă când am ieșit cu o femeie să servesc o cafea. Aceasta a apărut de nicăieri. Pur și simplu într-un mesaj pe Facebook mă întrebase dacă activitatea mea se desfășoară în baza unei întreprinderi. În 30 de minute aceasta mi-a sădit idea de grant. Știam de programul de la ODIMM, dar parcă era nevoie de un ghiont și eu nu-l găseam. Într-o săptămână de la acea discuție aveam compania deschisă și o tonă de îndoieli și frici. Realizam că am dat start unui mecanism și că trebuie să fac față”, își amintește acum Iuliana Chiroșca.

Iar oportunitățile se deschid practic la fiecare pas

„Acum la final ajung să afirm că nu este atât de important rezultatul procesului, pe cât valorează identitatea pe care o capeți în final, dar și personalitatea, care se consolidează, trecând prin toate aceste etape de antreprenoriat. Sunt unele performanțe care descoperă în tine abilități de care nici nu cunoșteai și îți întind oportunități neașteptate. Sunt lucruri care, făcându-le, îți deschid pentru totdeauna ușile unei lumi pline de relații, parteneriate și a unei evoluții constante. Pentru că intri într-un ritm care te ține focusat pe subiect”, ne mai spune designera de pălării.

 

Caută singur sursa de încredere

„Marea majoritate a acestor performanțe te impun să îmbraci haina de lider. Prin deducție nu mai poți fi figură pasivă – trebuie să fii inovativ, creativ, să te înveți să găsești soluții pentru a-ți putea atinge obiectivele. Trebuie să te înveți să-ți găsești singur sursa de încredere atunci când e dificil, or încrederea este o latura aflată în directă corespondență cu victoria și succesul. Am ajuns să afirm ca disciplina este ceea ce trebuie să dezvolți în tine în paralel cu antreprenoriatul. A avea un management, rațional și eficient al timpului înseamnă a-ți focaliza corect potențialul energetic”, mărturisește Iuliana.

Cine te scoate din zona de confort

„Procesul de învățare necesită îmbunătățiri permanente a laturii analitice și a celei comportamentale. Asta înseamnă că tu începi să vezi, să percepi și să simți lucrurile altfel, iar aceasta te ajută să atingi rezultate mai bune. Devii o versiune a ta îmbunătățită. Personalitatea nu este o limită, ci o stare care în permanență se schimbă, se adaptează și se dezvoltă. Emoțiile sunt cele care au menirea să te scoată din zona de confort, ele sunt cele care te vor ajuta să spargi stereotipuri și să treci prin experiența de transformare profundă. Iar disconfortul te aruncă mereu cu o treaptă mai sus”, concluzionează acum creatoarea de pălării.

 

Scopuri și obiective tot mai înalte

„Când înveți să deții un anumit set de cunoștințe și îndemânări acestea intră în obișnuință și se automatizează. Învățând să câștigi bani acum, peste câțiva ani o vei face pe regim autopilot. Tocmai din acest motiv trebuie să-ți pui scopuri și obiective foarte înalte pentru ca procesul de transformare prin care vei trece în drum spre atingerea unei înălțimi să-ți aducă experiența aia de neprețuit. Ceea ce vei cunoaște și cel care vei deveni în procesul de creștere sunt lucruri mult mai importante decât însăși etapele prin care treci”, ne mai recomandă Iuliana Chiroșca.

 

Înveți să produci anumite rezultate, să acționezi, ieșind din tipare și stereotipuri învechite. Înveți să lupți cu emoțiile care îți stârnesc disconfort, să gestionezi corect și eficient aceste emoții, pentru că fiecare pas care duce spre autodezvoltare și creștere înseamnă trauma sacrificiu și durere… important este drumul și nu destinația de fapt.