Un interviu 20+ mai deosebit v-am pregătit de data această. pentru că suntem în preajma unui eveniment foarte așteptat de întreaga industrie vinicolă, dar și de consumatorii fideli de vinuri buni - Vernisajul Vinului, am decis să discutăm mai mult despre vin. Fondatoarea Wine.md, Snejana Zacepa, ne-a povestit cum a ajuns să înțeleagă și iubească vinurile, dar și ne-a recomandat ce licori speciale putem găsi deseară la Vernisajul Vinului.

„Dragostea mea pentru vinuri a pornit acum vreo opt ani, am învățat, analizat și studiat foarte multe despre vinuri, ca să reușească să mă cucerească pe deplin. Nu aveam nimic în comun cu vinurile, însă am devenit foarte atașată de toată această filozofie a vinurilor.

Astăzi vinul înseamnă pentru mine este a doua familie, una mare, cu multe soiuri, cu multe arome și gusturi. Pe Wine.md avem circa 40 de producători de vinuri, din peste 50 câți avem la moment în țară. Consumatorii pot procura un vin din orice colț al lumii, cei de peste hotare solicită cu predilecție vinurile de colecție. Pe lângă vinuri de tot soiul, pe wine.md vom găsi accesorii pentru consumul de vin, dar și tururi turistice vitivinicole la producătorii din Republica Moldova.

Industria vinicolă, dar și turismul vinicol are mari perspective în țara noastră. mai avem mult de lucru la capitolul infrastructură, însă putem lesne concura și cu Italia, și cu Franța. Vinificatorii de la noi investesc, sunt pasionați, răscolesc tradițiile locale, chiar dacă sunt la început de cale, iar acest lucru este doar de apreciat – tradițiile ne pot face unici.

Cred că pentru creștere în acest domeniu am avut nevoie de multă muncă, sârguință și devotament. Am învățat cum să gust și apreciez corect un vin din lecturi, de la specialiști, în trainiguri, workshopuri și evenimente de specialitate la care am tot participat în această perioadă. Un aspect important, eu chiar din copilărie mă bazam foarte mult pe miros când alegeam ceva. Simțul olfactiv este foarte important în aprecierea unui vin.

Vinul are o întreagă filozofie de consum. La aprecierea calității influențează gustul, aroma, atmosfera dar și dispoziția în care ești atunci când consumi un vin bun. Eu prefer vinurile roșii sau negre, ador cabernet-sauvinion și pe locul trei cred că aș poziționa spumantul.

Astăzi la Vernisajul Vinului, dacă nu găsiți o mască o veți putea cumpăra pe loc. Vor fi foarte multe vinuri noi, dar și producatori: Novac, Agrici Wine, Doina vin cu gama „Perla Neagră”, Gogu Winery, Gitana Winery sau Unicorn Estate, cu vinuri foarte apreciate, cupaje deosebite și o calitate incontestabilă. Vinuri Ialoveni fac rebranding și au vinuri albe deosebite. merită să vizitați standul Garagani Vin. Se simte concurența și producătorii încearcă să nu se repete la capitolul vinuri noi aduse la acest eveniment.

Mister și vinuri de senzație la cel mai mare bal mascat al anului: „Vinul unei nopți de iarnă”

Promovăm mereu cultura consumului corect de vin, consumul conștient, în cantități moderate. Un consumator trebuie să vorbească mereu cu vinul, să înțeleagă din ce este făcut și cât de lung a fost drumul lui până să ajungă în pahar.”

Foto: Arhivă personală

 

Distribuie articolul: