Forțele ruse au preluat controlul asupra unui oraș în care locuiesc lucrătorii de la centrala nucleară de la Cernobîl, a declarat conform Reuters guvernatorul regiunii Kiev, iar lupte au fost semnalate pe străzile portului din sudul orașului asediat Mariupol.

După mai mult de patru săptămâni de conflict, Rusia nu a reușit să cucerească niciun oraș important ucrainean și vineri Moscova a semnalat că își reduce ambițiile militare de a se concentra asupra teritoriului revendicat de separatiștii susținuți de ruși în est.

Cu toate acestea, au fost raportate lupte intense în mai multe locuri sâmbătă, sugerând că nu va exista o încetare rapidă a conflictului, care a ucis mii de oameni, a trimis aproximativ 3,7 milioane în străinătate și a alungat mai mult de jumătate dintre copiii din Ucraina din casele lor.

Trupele ruse au capturat orașul Slavutych, care se află aproape de granița cu Belarus și este locul unde locuiesc muncitorii din uzina de la Cernobîl, a declarat guvernatorul regiunii Kiev, Oleksandr Pavlyuk.

El a adăugat că militarii au ocupat spitalul și l-au răpit pe primar. Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele.

Slavutych se află chiar în afara așa-numitei zone de excludere din jurul Cernobîlului – care în 1986 a fost locul celui mai mare dezastru nuclear din lume – unde personalul ucrainean a continuat să lucreze chiar și după ce centrala în sine a fost capturată de forțele ruse la scurt timp după începutul lunii februarie.

În cealaltă parte a țării, la Mariupol, primarul Vadym Boichenko a spus că situația din orașul încercuit rămâne critică, lupte de stradă având loc în centru. Orașul a fost devastat de săptămâni de asediu.

Într-o adresă sâmbătă la Forumul de la Doha din Qatar, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a comparat distrugerea din Mariupol cu ​​distrugerea adusă orașului sirian Alep de forțele combinate siriene și ruse în războiul civil.

„Ne distrug porturile”, a spus Zelenskiy, avertizând că țara sa – unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume – nu ar putea să-și exporte produsele alimentare. „Lipsa exporturilor din Ucraina va da o lovitură țărilor din întreaga lume”. Liderul ucrainean a cerut, de asemenea, țărilor producătoare de energie să își mărească producția, astfel încât Rusia să nu-și folosească bogăția masivă de petrol și gaze pentru a „șantaja” alte națiuni.

Distribuie articolul: