Știm cu toții că tocmai atunci când ești singur ți se pare că toată lumea este într-o relație și vezi toate cuplurile mergând fericite de mână. Dacă tu nu faci parte dintr-o relație în această perioada, nu dispera și nu te închide în casă cu toată mâncarea nesănătoasă pe care o găsești. Nu e niciun motiv pentru care să nu te bucuri de această zi și să sărbătorești dragostea.

Să știi că și eu am trăit aceste sentimenente de presiune de multe ori, așa că m-am gândit să te ajut, și am cerut sfatul psihologei Ana-Maria Mereuța.

Ce să faci de 14 februarie pentru a nu fi stresat și, în general, de ce îți este atât de greu să găsești partenerul/partenera potrivită? La toate aceste întrebări ne-a răspuns specialista.

Cum să nu ne panicăm de ziua îndrăgostiților si să evităm acea stare de „numai eu sunt singură”?  Ce ponturi ne-ai putea oferi ca să avem și noi, cei singuri, o zi frumoasă?

„E adevărat, pentru unii ziua îndrăgostiților ar putea deveni deprimantă, dacă nu au un partener și sunt bombardați de filme, melodii romantice, reclame și evenimente speciale pentru îndrăgostiți. Însă, în orice situație ar fi bine să căutăm partea pozitivă, iar faptul de a nu avea un partener aduce cu sine multe beneficii. De fapt, statisticile arată că mulți dintre cei aflați într-un cuplu se simt singuri, neînțeleși și neiubiți.

De aceea, în această zi poți:

  • analiza relațiile pe care le-ai avut și lecțiile învățate din ele;
  • face o listă cu calități și reușite personale (de orice fel);
  • manifesta recunoștință față de tot ceea ce ai;
  • medita la relația care ți-o dorești, precum și la ce calități, și valori îți dorești să aibă partenerul de viață;
  • în loc să aștepți ca să îți facă cineva un cadou – oferă-ți un moment de răsfăț, împlinește-ți o dorință, ia-ți un cadou și petrece timp calitativ făcând ceea ce îți place.”

Nu uita că imaginea „perfectă” a cuplurilor afișată pe rețelele sociale nu este direct proporțională cu fericirea oamenilor, iar nenumăratele reclame pentru ziua îndrăgostiților sunt mai mult o strategie de marketing. Iubirea trebuie celebrată zilnic – în primul rând cea de sine.

În general cum să nu disperăm dacă nu ne putem găsi un partener deja de ani buni?

„Din păcate, multe persoane așteaptă ca starea de bine și de împlinire sufletească să depindă de cineva. Mulți cred că doar fiind într-o relație pot fi cu adevărat fericiți, astfel neglijând propriile sentimente și capacități.

Iubirea este o resursă – nu o poți oferi cuiva, dacă personal nu o deții. De aceea, savurează această perioadă și folosește-o pentru a te cunoaște, a te dezvolta personal și profesional, a-ți îmbunătăți abilitățile sociale, a învăța să setezi corect limite personale, a descoperi oameni noi.

Deseori se întâmplă că doar după ce încetezi să cauți disperat un partener și te focalizezi pe propria persoană, în viață apare pe neașteptate și persoana potrivită, care te completează armonios.”

Ce ar trebuie să facem pentru a găsi un om pentru sufletul nostru? A ne plânge că nu avem noroc nu cred ca este o soluție?

„Personal nu cred în noroc. Cred, cu tărie, că fiecare dintre noi atrage persoanele potrivite la momentul potrivit.

De fapt, de cele mai multe ori, dificultatea de a găsi un partener vine din propriile limitări. Nesiguranțele, convingerile limitative, un nivel al stimei de sine scăzut, precum și unele frici ne pot împiedica să găsim un partener. Putem solicita ajutorul unui psiholog pentru a ne elibera de aceste blocaje emoționale și traume din copilărie, cum ar fi rana de abandon sau frica de respingere.

Atunci când ne vindecăm rănile emoționale, ajugem să descoperim propria valoare, să avem încredere în propriile forțe, iar, astfel, ajungem să fim cu adevărat fericiți, atât singuri, cât și într-o relație. Prin felul în care ne iubim pe noi înșine, îi învățăm și pe ceilalți cum să ne iubească.”

Distribuie articolul: