Sindromul Couvade este o condiţie în care partenerul de viaţă experimentează o parte din simptomele unei viitoare mămici. Deşi nu este recunoscut drept un sindrom real, simptomele pe care bărbaţii le pot avea pot fi atât de severe încât să le afecteze viaţa de zi cu zi. Sindromul Couvade sau sindromul ,,tăticilor însărcinaţi” este unul din acele lucruri cu care nu ne întâlnim în fiecare zi, dar despre care trebuie să citim măcar din curiozitate.

Generalităţi…

În medicină există o zicală şi anume: bolile frecvente sunt frecvente şi bolile rare sunt rare. Bolile frecvente sunt cele cu care medicul se confruntă zi de zi. Un medic experimentat face faţă cu brio acestor încercări. Cu toate acestea, există situaţia ca într-o zi să vină un pacient la consult sau la camera de gardă şi să pună la încercare aceste aptitudini învăţate de-a lungul anilor de către medic.

O asemenea situaţie poate fi sindromul Couvade. Tuturor ni s-a întâmplat să avem un răspuns empatic faţă de o persoană de-a lungul vieţii atunci când omul ne povesteşte despre o tragedie, o lovitură încasată sau un accident. Din fericire, nu putem simţi durerea la aceeaşi intensitate atunci când o persoană relatează cum şi-a traumatizat o anumită parte a corpului, iar răspunsul nostru este de cele mai multe ori ,,da, ştiu cum este”. În schimb, corpul nostru se poate comporta asemănător cu corpul altei persoane în anumite situaţii.

Acesta este Sindromul Couvade, un sindrom al empatiei faţă de o persoană care trece printr-un anumit proces, fie el fiziologic sau patologic.

Orice om de pe această planetă ştie mai multe sau mai puţine lucruri despre un proces prin care o femeie poate sau nu să treacă măcar o dată în viaţă. Acest proces este sarcina. Se ştie că sarcina schimbă intreg corpul, sufletul şi psihicul unei femei. Este printre cele mai complexe fenomene care există în medicină, dar totodată cel mai frumos. Aducerea unui suflet nou pe pământ reprezintă, până la urmă, scopul final al unei persoane.

Sindromul Couvade este cum am spus mai sus, un sindrom al empatiei şi totodată un sindrom psihologic. Acest sindrom a fost observat la unii dintre partenerii viitoarelor mame. Cu alte cuvinte, persoanele ce se pregăteau să devină taţi au început să prezinte simptome asemănătoare sarcinii.

Cauzele apariţiei sindromului Couvade…

Cauzele acestui sindrom psihologic, supranumit şi sarcina simpatetică, sunt incomplet elucidate. O teorie emisă de unii  specialişti ar fi că părinţii sunt mult mai implicaţi atât pe parcursul sarcinii cât şi în naşterea copilului. Alţi medici sau specialişti ce au studiat acest sindrom au emis câteva ipoteze pentru elucidarea cauzelor acestei afecţiuni. Dintre acestea amintim:

  •          O expresie fizică a stresului cauzat de extinderea membrilor familiei;
  •          O expresie a paternităţii;
  •          Un oarecare sentiment de invidie asupra mamei prin faptul că aceasta trebuie să ducă sarcina.

Trebuie luat în calcul şi dezechilibrul hormonal care se produce în organismul unei persoane de sex masculin atunci când acesta se pregăteşte pentru a fi tată. Este bine cunoscut faptul că nivelul testosteronului scade în condiţii de stres, iar balanţa hormonilor feminini (estradiol şi progesteron) rămâne neschimbată. În schimb, a fost observat un lucru rar întâlnit şi anume: nivelul de estradiol în rândul bărbaţilor ce se pregăteau să devină tătici a crescut. Acest semn a fost interpretat ca o adaptare la momentul mult aşteptat.

Bărbaţii mai pot reclama că au luat în greutate în timp ce soţia lor era însărcinată. Acest fapt poate fi interpretat greşit de multe ori, deoarece pe timpul sarcinii femeia câştiga destule kilograme prin ingestie crescută de alimente. Deseori bărbatul profită de acest lucru şi se complace situaţiei de a mânca mult odată cu soţia, desigur pentru sprijin moral.

Simptome…

În acest sindrom simptomele resimţite vor fi aceleaşi simptome sau semne resimţite sau reclamate de către femeia gravidă.

  •          Senzaţia de greaţă;
  •          Creşterea în greutate;
  •          Cefalee;
  •          Gastralgii;
  •          Tulburări de somn;
  •          Micţiuni frecvente;
  •          Lombalgii;
  •          Crampe musculare.

Pe lângă acestea, putem întâlni şi simptome din sfera psihologică:

  •          Iritabilitate;
  •          Anxietate;
  •          Senzaţie de invidie.

Tratament…

Instituirea unui tratament în această afecţiune nu este facilă. Pacientul trebuie să fie cooperant, deoarece impune mai multe măsuri. În afară de tratamentul medicamentos pe care pacientul trebuie să îl urmeze, acesta trebuie să respecte anumite reguli ce ţin de dietă. Comunicarea în familie este importantă, dar poate fi indicată şi urmarea unor şedinţe de psihoterapie.

Medicul ar trebui să îl sfătuiască pe pacient să se implice mai puţin în acest proces, să elimine din factorii declanşatori şi desigur, să comunice mai eficient cu partenera.

În acest sindrom s-a observat că cel mai bun tratament este chiar naşterea copilului. Pacientul aproape că nu mai reclamă niciun simptom şi viaţa revine la normal pentru el.

Sindromul Couvade, chiar dacă este rar întâlnit, demonstrează un lucru foarte important. Faptul că o persoană îşi schimbă corpul neintenţionat atunci când persoana pe care o are alături trece prin procesul sarcinii dezvăluie cât de strânsă este legătura între oameni. Relaţiile interumane sunt necesare pentru formarea unui om şi pentru pregătirea acestuia pentru a întâmpina obstacolele vieţii. Sindromul Couvade nu trebuie privit ca o afecţiune gravă, ci ca un dezechilibru al unei etape importante în viaţa noastră.