Este destul de ușor să ignori unele mici probleme de sănătate, precum dureri de cap, oboseală sau cicluri neregulate, mai ales când ai un program încărcat. Uneori, aceste mici simptome nu-ți dau prea mult de gândit, dar chiar și dacă nu crezi că nu sunt o prioritate, pe termen lung se pot transforma în probleme serioase de sănătate.

Iată o selecție a unor simptome ușor de ignorat, dar care pot determina probleme mai grave în timp:

Ai părul fragil și unghiile subțiri

Părul și unghiile pot spune multe despre sănătatea ta, așa că ar fi o idee bună să acorzi o mai mare atenție dacă părul tău devine fragil sau unghiile tale încep să se decojească, chiar dacă nu pare mare lucru.

Dacă părul tău este fragil sau unghiile tale se rup destul de ușor, consultă un doctor. Ei știu cel mai bine cauza acestui lucru și îți vor da un tratament în acest sens.

Te simți balonată

Nu te alarma dacă te simți balonată în timpul menstruației sau după ce bei sucuri răcoritoare. Aceste lucruri sunt obișnuite, iar de obicei trec destul de repede.

Doctorul tău ar trebui să știe de acest lucru. Femeile ignoră simptomele de flatulență sau balonare. Dacă simptomele persistă, pot fi semne ale cancerului ovarian, care este a cincea cauză de deces în cazul femeilor.

Te simți permanent obosită

Este în regulă să te simți obosită după o săptămână încărcată sau după ce toată seara te-ai uitat la seriale pe Netflix. Dar dacă această oboseală persistă, chiar dacă te odihnești suficient, sunt semne prin care corpul îți transmite că nu se simte bine.

De cele mai multe ori, oboseala permanentă e asociată cu responsabilitățile, complicațiile și obligațiile. Acești factori pot contribui la oboseala pe care o resimți, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să te tratezi. Mai multe boli și afecțiuni au ca simptome oboseala, de la stres și anxietate, până la cancer și boli de inimă.

Ai deseori dureri de cap

Durerile de cap sunt un alt simptom destul de ignorat de majoritatea femeilor. Dacă ele sunt destul de frecvente sau intense, ar trebui să-i spui doctorului despre asta. La fel ca și în cazul oboselii, durerile de cap pot fi o cauză comună a mai multor boli.

Dacă ai migrene, atunci cu siguranță ar trebui să-ți anunți doctorul. Ele pot fi semnul unor probleme destul de serioase de sănătate.

Ai menstruații întrerupte sau neprevăzute

Chiar dacă ai menstruații întrerupte, sângerări abundente sau nu, cu siguranță îți spui că schimbările din timpul menstruației sunt normale. Dacă te simți ciudat să mergi la un doctor și să vorbești despre asta, dar totuși nu te simți în regulă, ar trebui să consulți un doctor.

Poți descoperi mult mai devreme o problemă de sănătate care poate fi tratată. Ciclurile neregulate pot fi cauzate de stres, dar în cazuri extreme pot fi cauza sindromului ovarian polichistic sau hipotiroidiei.

Simți arsuri în timp ce urinezi

Dacă urinezi destul de mult, ar trebui să-i spui doctorului despre asta. Poate fi semnul unei infecții a tractului urinar, iar în acest caz nu ar trebui ignorat. Deși poți trata acest lucru acasă sau fără rețetă, cel mai bine este să consulți un doctor dacă simptomele persistă. Dacă tratezi la timp infecțiile tractului urinar, vei reduce apariția unor complicații. Dar netratată, poate duce la consecințe destul de serioase și se poate răspândi chiar și la rinichi, cauzând afecțiuni renale.

Îți apar alunițe

Ca să depistezi la timp cancerul și mai ales când poate fi tratabil, este important să fii atentă la semnele pe care corpul tău ți le transmite, precum alunițele care pot părea diferit.

Dacă observi că ai o nouă aluniță sau o altă aluniță pe care o aveai de câțiva ani își schimbă culoarea și forma, ar fi cazul să consulți un dermatolog. Poate fi un pistrui sau o pată din cauza vârstei, dar schimbările alunițelor pot determina un melanom, o posibilă cauză a cancerului de piele care se poate răspândi în tot corpul.

Factorii care duc la acest lucru sunt expunerea la soare și predispoziția genetică. Poți reduce riscul prin folosirea constantă a cremelor cu protecție solară și făcând frecvent examene ale pielii.

Schimbări ale bustului

Dacă simți că ai un nodul care nu dispare în câteva săptămâni, este persistent sau nu are legătură cu ciclul menstrual, cel mai bine ar fi să verifici acest lucru. Autoexaminarea sânilor în mod lunar te va ajuta să știi care simptome sunt în regulă și care nu.

Te poți verifica chiar în duș la o săptămână după terminarea ciclului menstrual. Dacă observi ceva neobișnuit, precum faptul că sânii tăi arată diferit, schimbări la nivelul mameloanelor sau iritații ale pielii, cel mai bine ar fi să consulți un doctor.

Anxietate permanentă

Este ușor să ignori anxietatea sau chiar să accepți că face parte din viața ta. Femeile sunt obișnuite cu stresul, insomniile, problemele gastro-intestinale, dureri de cap sau tensiuni musculare. Dacă lași anxietatea netratată, ea se poate agrava. Chiar și un nivel scăzut de anxietate poate avea un efect asupra vieții tale.

Ai dureri de călcâi

Durerea de călcâi mai e cunoscută și sub numele de fasceită plantară. De obicei, durerile apar dimineața și se manifestă prin furnicături din vârful piciorului. Durerile continuă în fiecare zi, iar majoritatea femeilor ignoră aceste semne, uneori luni întregi.

Te simți tristă și deprimată

Te poți simți tristă sau deprimată mai multe luni la rând, fără să faci nimic în această privință. Însă, ca orice altă problemă de sănătate, trebuie să știi că și sănătatea mintală ar trebui să fie o prioritate.

Depresia este o afecțiune medicală care poate fi tratată și poate fi apărea la orice femeie, în orice timp și din motive diverse, indiferent de vârstă, rasă sau venit. Vestea bună este că se poate trata cu medicamente, psihoterapie sau o combinație dintre cele două.

elle.ro

Citește și: Are nevoie vaginul tău de un ritual de frumusețe?

 

Distribuie articolul: