Sănătatea danturii nu este deloc de neglijat, în special în această perioadă în care apelăm mai puțin la cabinetele stomatologice. Să ai grijă de dinții tăi este acum mai important ca niciodată. De la folosirea aței dentare și până la metoda corectă de a-ți curăța gingiile, medicul stomatolog Andi Miro a realizat, pentru vogue.com, un ghid complet pentru îngrijirea danturii în această perioadă.

Nu sări peste pașii de bază

„Nu neglija importantă unui program de flossing și periaj corect”, spune Miro. Medicul amintește importantă de a avea o rutină adecvată de igienă orală chiar și când stai acasă. Specialistul recomandă să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi, să te clăteșți cu apă de gură și să folosești ață dentară cel puțin o dată pe zi. În ceea ce privește apa de gură, dentistul recomandă evitarea produselor pe bază de alcool. Au tendința de a reduce fluxul de salivă, ceea ce are ca efect înmulțirea bacteriilor și apariția respirației urât mirositoare.

Tratează-ti cu blândețe gingiile atunci când îți periezi dinții și alege o periuță electrică cu peri moi. „Când periezi, gândește-te la mișcarea pe care o faci ca la un masaj delicat al gingiilor și nu că la un scrub viguros”, spune specialistă.

Bea mai multă apă

Pentru o piele hidratata și dinți sănătoși Miro recomandă să bei mai multă apă. „Creșterea consumului de apă este benefică atât pentru piele, cât și pentru sănătatea orală. Echilibrează nivelul pH-ului din gură și ajută la îndepărtarea resturilor de alimente dintre dinți”, spune medicul.

Acest lucru este cu atât mai important dacă ai obiceiul de a lua gustări de-a lungul zilei. „Atunci când permitem resturilor de mâncare și băuturi dulci să stea o perioada mai lungă de timp pe dinți, bacteriile distrug smalțul, permițând cariilor să se formeze mult mai repede”, avertizează medicul dentist.

Acoperă-ți periuța de dinți

Acum este mai important că niciodată să nu-ți lași periuță de dinți expusă la aer. „Un capac pentru capătul periuței este o modalitate bună de a proteja periuță de bacteriile care pot ajunge pe ea”, spune Miro. Specialiștii recomandă înlocuirea periutei de dinți sau a capătului periutei electrice o dată la trei luni. „Numeroase persoane uită să-și schimbe periuța după ce au fost bolnavi. Dacă suspectezi că ai avut COVID-19, schimbă-ți periuță imediat”, avertizează medicul stomatolog.

Mestecă cu atenție

„Multe dintre urgențele dentare pe care le avem în prezent sunt cauzate de crăparea sau spargerea dinților”, spune specialistă. Cea mai simplă modalitate de a evita această situație este, bineînțeles, evitarea alimentelor dificil de mestecat sau foarte crocante. Medicul spune că popcornul și guma sunt „riscante”. De asemenea, recomandă mestecarea cu grijă a alimentelor. Dacă ți se crapă un dinte, contactează-ți medicul dentist care va decide ce este de făcut.

Relaxează-te

Dintii au direct de suferit de pe urmă stresului. „Unele persoane își scrâșnesc dinții în timpul somnului. Această problema poate fi adesea corectată cu o gutieră specială. În timpul zilei, însă, cu toții putem fi mai prudenți și mai conștienți de acest obicei”, este de părere stomatologul. Există o regulă simplă pentru a evita scrâșnirea dinților în timpul zilei: buzele lipite, dinții depărtați. Dacă această problema îți afectează dinții, contactează-ți medicul dentist pentru a combate efectele și încearcă singură metode de relaxare precum meditația sau yoga.

Distribuie articolul: