Dr. Jen Gunter, medic specialist în obstetrică/ginecologie, este adorată pe Twitter pentru postările sale, în care dezvăluie adevărul despre anumite mituri legate de sex și organele genitale. Acum, preia legătura pentru a ne răspunde la câteva dintre cele mai comune întrebări care îi sunt adresate.

Chiar există riscuri mai mari să rămâi însărcinată de la anumite poziții sexuale?

Nu! Pozițiile în care stați tu și partenerul tău nu au niciun efect asupra șanselor voastre de concepție (cu toate că este adevărat faptul că unii medici specialiști în fertilitate recomandă pacientelor să stea culcate timp de 30 de minute după o procedură de inseminare, nu există vreun studiu care să arate că poziția misionarului, de exemplu, crește șansele de fertilizare). Așadar, simte-te liberă să faci sex în orice poziție vrei.

Ce suplimente poți lua care chiar să ajute cu sindromul premenstrual?

În majoritatea cazurilor, suplimentele pe bază de plante sau astfel de remedii similare nu funcționează, dar partea bună legat de știință este că dacă aceste produse sunt testate și trec de toate examinările, le putem numi medicamente. Anumite studii sugerează că vitaminele și suplimentele pot ameliora simptomele premenstruale de intensitate slabă sau moderată. Așadar, atunci când știi că menstruația e la câteva zile distanță, un drum pe la raftul de vitamine ar putea să merite.

Calciul, de exemplu, reduce nivelul de balonare și îți oferă o stare mai bună per total; mielăreaua ar putea să te ajute cu durerile de cap și de sâni; iar vitamina B6 poate ameliora o serie de efecte secundare ale menstruației. Asigură-te totuși că te consulți mai întâi cu medicul tău – nu poți ști niciodată ce ar putea interacționa cu medicamentele pe care le iei în rest.

Mă simt jenată de modul în care labiile interioare sunt vizibile. E normal să arate așa? Prietena mea mi-a spus că se poate corecta cu o mică operație.

Mai bine de 50% dintre femei au labii interioare care sunt vizibile în afara celor exterioare, deci acest lucru este foarte comun. În ceea ce privește intervenția chirurgicală (care se numește labioplastie), există foarte puține informații despre modul în care îți afectează organismul. Operația implică riscurile clasice ale oricărei intervenții chirurgicale – dar aici se adaugă și riscul ca sexul să se simtă diferit pentru tine după, având în vedere că labiile interioare sunt organe sexuale cu nervi specializați în recepția anumitor senzații.

Ia în considerare asta: să reduci dimensiunea labiilor din motive estetice este ca și când ai reduce dimensiunea unui penis din motive estetice.

Am auzit că zahărul din alimentație îmi afectează vaginul în moduri ciudate, în sensul că poate să cauzeze candidoză. E adevărat?

În afara cazului în care suferi de diabet, este puțin probabil să se întâmple asta. Infecțiile cu candida sunt foarte complexe din punct de vedere biologic, iar motivul pentru care unele femei sunt afectate mai des decât altele nu este încă bine înțeles. Ceea ce știm însă cu siguranță e că nu pot fi cauzate de ceva ce consumi (nici chiar când dai iama în dulciuri). Totuși, dacă vreun produs alimentar intră în contact fizic cu vaginul tău (de exemplu, dacă frișca pe care ați folosit-o în timpul preludiului ajunge în vagin), poate cauza iritații ce pot fi confundate cu candidoza sau, uneori, pot chiar provoca o infecție.

O tipă pe care o știu, care e influencer, spune că nu am nevoie să fac testul Papanicolau pentru că organismul meu îmi va spune singur dacă ceva e în neregulă. Are dreptate?

Wow, nu numai că e un sfat stupid, ci este periculos și extrem de eronat. Un screening pentru cancer de col uterin (care include un test Papanicolau și/sau un test HPV) este unul dintre cei mai mari pași înainte din domeniul medicinei moderne, pentru că poate detecta celule precanceroase sau HPV cu risc ridicat înainte ca organismul să fie afectat de cancerul propriu-zis. Organismul tău nu are cum să „știe” când celulele devin canceroase. Nu e suficient să îi dai unfollow acestei persoane! Dă-i block și continuă să mergi la ginecolog, să te testezi în mod regulat și să faci vaccinul împotriva HPV, în cazul în care nu l-ai făcut deja.

Este adevărat că dacă folosesc bile Kegel voi avea orgasme mai puternice și sexul se va simți mai bine pentru partenerul meu?

Deeeci, iată cum stă treaba: exercițiile Kegel sunt gândite pentru a trata incontinența sau prolapsul (o afecțiune care presupune că organele din interiorul pelvisului sau vaginul însuși se lasă în jos). Dacă nu suferi de așa ceva, dar totuși vrei să încerci acest tip de exerciții, ești liberă să o faci. Ce trebuie însă să știi este că nu există vreo dovadă științifică ce atestă că un set de mușchi vaginali bine-lucrați duc la orgasme epice sau la sex mai bun. Poți să te focalizezi pe lucruri care chiar funcționează – experimentează prin masturbare sau vorbește cu partenerul tău despre a încerca ceva nou în pat.

TIPII VOR SĂ ȘTIE, DR. GUNTER RĂSPUNDE

E în regulă faptul că nu-mi doresc sex tot timpul?

Absolut! Toată lumea are libidouri diferite, așa că „tot timpul” diferă de la persoană la persoană. Cu toate acestea, dacă libidoul se modifică dramatic, consultă un medic pentru a afla dacă este ceva în neregulă.

Mi se pare că simt steriletul iubitei mele în timpul sexului, e posibil?

Da, e posibil să simți firele – în special dacă e vorba despre versiunea cu hormoni, care are fire mai rigide decât cel din cupru. Dacă firele au fost tăiate prea scurt, e posibil să simți capătul lor. Dar dacă simți că penisul se lovește de ceva din plastic, asta ar putea însemna că steriletul a alunecat de pe poziția lui. Nu numai că este dureros, ci acest lucru înseamnă că steriletul nu mai este eficient. Opriți de îndată partida de sex și îndeamnă-ți partenera să consulte un medic.

Dacă prietena mea are nevoie de lubrifiant, asta înseamnă că nu prea e atrasă de mine?

Gradul de lubrifiere naturală al unei femei nu are nimic de-a face cu cât de bun este sexul sau cât de mult este atrasă o femeie de tine. E posibil ca ea să se simtă excelent, dar, din varii motive (cum ar fi efectele adverse ale unor medicamente pe care le ia sau ceva ce s-a întâmplat în ziua respectivă), să nu se poată lubrifia natural. Întreab-o ce poți face ca să o exciți și consideră tubul de lubrifiant artificial un prieten de nădejde.

Dr. Jen Gunter este Medic specialist în obstetrică/ginecologie, expert în ameliorarea durerii și autoare a volumului The Vagina Bible.

Distribuie articolul: