Nu există nimic mai parfumat și mai delicios decât o porție generoasă de căpșuni coapte, nu-i așa? Dacă ești și tu de acord cu noi, atunci acest material te va surprinde și pe tine. 

Astăzi vom cunoaște mai bine fructul preferat de foarte mulți dintre noi! 

  1. Căpșunile sunt singurele fructe cu semințele în exterior
  2. O singură căpșună are în jur de 200 de semințe. Nu este de mirare că una din ele îți rămâne între dinți.
  3. Căpșunile fac parte din familia trandafirilor
  4. Dacă te vei apropia de o plantă, îți vei da seama că, miros la fel de dulce cum le este și gustul.
  5. Planta de căpșuni este perenă. Asta înseamnă că dacă plantezi una acum, ea va răsări mai mulți ani la rând. Poate că nu vor face fructe imediat, însă odată și odată vor rodi. Rămân productive până la cinci ani.
  6. Conform mosiacucapsuni.ro, românii credeau că aceste fructe au puteri vindecătoare.
  7. Căpșunile pot fi murate
  8. Căpșunile pot fi utilizate pentru ameliorarea durerilor de cap. Acestea conțin salicilate naturale, niște substanțe care se găsesc și în aspirină.
  9. Potrivit unui studiu publicat în the American Journal of Clinical Nutrition, căpșunile s-au clasat pe locul trei în clasamentul alimentelor bogate în antioxidanți. Au fost luate în considerare peste 1000 de alimente. Au fost întrecute doar de mure și nuci.
  10. Căpșunile sunt bogate în vitaminele C și A, fiind astfel de mare ajutor pentru sănătatea pielii și a părului.
  11. Căpșunile au propriul lor muzeu, în Belgia!
  12. Căpșunile sunt primile fructe care apar primăvara.
  13. SUA este țara care produce cele mai multe căpșuni, fiind urmată de Spania și Koreea de Sud, Japonia, Mexic, Italia, Rusia, Turcia, Polonia și Germania.
  14. În Franța se spune că ele sunt un afrodiziac și sunt servite tinerilor căsătoriți la micul-dejun sub forma unei supe cremoase.
  15. Căpșunile reduc riscul dezvoltării bolilor de inimă și anumitor tipuri de cancer
  16. Au conținut scăzut de calorii și conținut bogat în vitamine cum ar fi: vitamina C, B6, K, fibre, acid folic, potasiu și amino acizi.
  17. Conțin niveluri ridicate de nitrați
  18. Se crede că persoanele care consumă căpșuni înainte de a face sport au o mai mare anduranță și ard mai multe calorii.
  19.  În vremurile medievale ele erau oferite ca dar și simbolizau pacea și prosperitatea.
  20.  În anumite regiuni din Germania, în special în Bavaria, există o tradiție veche, conform căreia, în fiecare primăvară, posesorii de vaci trebuie să lege o ghirlandă de căpșune în jurul coarnelor animalelor, pentru a le proteja de spiriduși.
  21. Măștile de căpșune bine uscate vindecă acneea și închid porii.
  22. Căpșunele nu trebuie spălate înainte de a fi introduse la frigider deoarece expunerea la umezeală și frig determină apariția mucegaiului. Ele se păstrează mai bine și daca nu le rupem codița și frunzulițele până în momentul consumului. 

Tu ce curiozități mai cunoști despre acets fruct?

 

 

Distribuie articolul: