Șervețelele umede se descompun într-o sută de ani, lucru care afectează enorm mediul înconjurător. Anual, miliarde sunt aruncate la toaletă, oamenii crezând că acestea au aceleași proprietăți pe care le are hârtia. Nimic mai greșit!

În ultimul deceniu, industria șervețelelor umede este în creștere, iar producătorii oferă o gamă largă de produse – pentru piele sensibilă, pentru bebeluși, pentru îndepartarea machiajului etc. Din păcate, majoritatea sunt fabricate din poliester și alte materiale care nu sunt biodegradabile, astfel devenind un pericol imens pentru situația ecologică a întregii planete.

Foto: Aradon.ro

Se estimează că un șervețel umed se descompune în 100 ani

Astfel, se descompun în particule mici, cunoscute drept micro-plastic, care, ulterior ajung în râurile și fluviile care ne asigură apa pe care o consumăm, iar noi vom ingera acel plastic. Trebuie să folosim produse reutilizabile și să folosim coșul de gunoi, deoarece ele sunt o sursă constantă de poluare a mediului și pot cauza diverse probleme de sănătate.

Fiecare dintre noi are dreptul la un mediu sănătos și echilibrat ecologic.

Foto: whyy.com

Ele înfundă sistemul de canalizare și când acesta nu face față, deversează excesul în apele locale. Râuriile și fluviile înghit toată mudăria. Fibrele în șervețelele umede sunt mult mai groase decât hârtia igienică și nu se dizolvă în apă. Acestea reduc capacitatea de preluare a apelor uzate menajere și pot cauza blocarea stațiilor de pompare.

Milioane de șervețele umede ajung în râuri anual, fiindcă oamenii le aruncă în toalete

În Marea Britanie, în peste 90 la sută din cazuri ele reprezintă cauza înfundării canalizării, motiv pentru care autoritățile vor să le interzică complet. Guvernul din Marea Britanie vrea să interzică total șervețelele umede.

Jeremy Freedman, de la Guardpack – companie care produce șervețele umede – a declarat pentru BBC că șervețele lor sunt biodegradabile și folosesc, în medie, 3 ml de lichid. „Dacă oamenii nu le-ar mai putea folosi, ar trebui să se spele pe mâini și să folosească aproximativ un litru de apă”, mărturisește el. În acest mod, el spune că acestea sunt utilizate la scară largă în industria medicală, iar pentru anumite persoane cu dizabilități acestea sunt foarte necesare. Jeremy Freedman mai adaugă că șervețelele lor sunt fabricate din materiale 100% biodegradabile, dar avertizează că și așa nu este indicat să le arunci în toaletă și să tragi apa după.

Foto: facebook

Poate că a venit timpul să fim mai responsabili, pentru a realiza într-o zi, că suntem înconjurați de mormane de gunoaie care se descompun în zeci și sute de ani sau chiar deloc?!

Autor: Elena Cheltuială, stagiară