Cu toții am auzit din diferite surse că alimentația corectă constituie trei mese și două gustări pe zi. Lucru greșit, susține medicul nutriționist Mihaela Bilic. Specialista a vorbit într-o postare despre fenomenul supra alimentării și frica de înfometare.

De ce ne e frică de foame?

„Pentru că am auzit de nenumărate ori că nu e bine să sări peste mese. Ni s-a spus că un organism care a fost înfometat va asimila mai multe calorii și se va îngrășa mai repede. Apoi mai există teamă că ne scade glicemia dacă nu mâncăm.

Care e realitatea?

Chiar e periculos să stai nemâncat o zi întreagă? Suntem obligați să avem 3 mese plus 2 gustări chiar dacă nu ne e foame? Adevărul este că nutriționiștii sunt de vină pentru apariția unui fenomen fără precedent: mâncatul preventiv. Ce înseamnă asta? Că mâncăm înainte să ne fie foame, de frică să nu ne fie foame!

Haideți să stabilim 2 ecuații de bază ale metabolismului uman, valabile din epoca de piatră, când nu existau nutriționiști

1. Foamea este o senzație normală și naturală care asigură supraviețuirea; este neplăcută și nu putem uită de ea, tocmai că scopul e să ne determine să mâncăm; chiar dacă pentru moment o ignorăm, foamea revine în cicluri de 2-3 ore pe tot parcursul zilei. Nu contează dacă mănânci sau nu dimineața, după 3 ore îți este iarăși foame. Nu putem scăpa de foame, așa că trebuie să învățăm să o tolerăm, să trăim cu ea. Și să o satisfacem doar când este intensă: pe o scară de la 0 la 10, mâncați doar dacă vă este foame de notă 6-7.

2. Corpul nostru funcționează exclusiv cu glucoză, iar nivelul glicemiei este o constantă a organismului, menținută de hormoni și de ficat. Glicemia crește după masă, mai ales dacă am mâncat făinoase sau zahăr, însă nivelul ei revine rapid la normal.

Ce se întâmplă dacă nu mâncăm?

În absența aportului alimentar, ficatul pune la bătaie rezervele de glucoză că să mențină glicemia. Avem 600g glucoză depozitată în ficat și în mușchi, care asigură rapid energia necesară organismului. Dacă ele s-au epuizat, atunci sunt mobilizate depozitele de grăsime din corp, pe care ficatul le transformă tot în glucoză.

Am fost proiectați în timpuri în care mâncarea nu era garantată.

Știm să facem față la foame și singurul lucru care se întâmpla atunci când NU mâncăm, este că se topesc rezervele de grăsime. Ori tocmai asta ne dorim când vine vorba de slăbit!”, explică medicul nutriționist.

Concluzia

„Cu cât mâncăm mai rar și mai puțin, cu atât ficatul este obligat să apeleze la rezerve. Logică e simplă, dacă voi aduceți „combustibil” din exterior, grăsimea va rămâne neatinsă.

La o foame de nota 3-4, nu vă cheltuiți bugetul de calorii pe alimente de proastă calitate sau pe ronțăieli ultra-procesate, mai bine așteptați câteva ore. Senzația de foame se educă asemenea unui mușchi, prin exercițiu veți putea rezistă fără gustări între mese.

În realitate doar copiii în creștere au nevoie de 3 mese plus 2 gustări. Noi, ca adulți, trebuie să fim înțărcați… altfel riscăm să creștem în lățime, nu în înălțime!”, conchide Mihaela Bilic.

Sursa: Facebook / Mihaela BIlic

Citește și: Câtă grăsime și cât zahăr sunt, de fapt, în produsele de ronțăit, dulci sau sărate. Mihaela Bilic: „Nu mâncați cu relaxare” (Video)