Internetul reprezintă un progres al societății schimbând complet felul cum lucrăm, învățăm și interacționăm. O dată cu avansul tehnologic ne-am trezit că petrecem enorm de mult timp în fața calculatoarelor și telefoanelor. Numărul oamenilor dependenți de Internet este tot mai mare pe zi ce treze. Hai să vedem cum știm care este granița dintre sănătate și dependența de Internet?

Ce este dependența de Internet?

Dependența cauzată de utilizarea Internetului trebuie abordată cu aceeași seriozitate cu care sunt abordate și celelalte dependențe – de alcool, droguri etc. Se poate spune că o persoană suferă de dependență de Internet atunci când simte nevoia necontrolată de a petrece mult timp în mediul online, până în punctul în care îi sunt afectate și neglijate celelalte aspecte ale vieții – relațiile interpersonale, locul de muncă sau starea de sănătate. Datele arată că peste 210 milioane de oameni din întreaga lume suferă de dependență de Internet și de Social Media.

Persoana care devine dependentă de utilizarea Internetului simte nevoia să petreacă din ce în ce mai mult timp online pentru a simți o stare de bine, de împlinire. În momentul în care nu are acces la Internet, aceasta experimentează o varietate de emoții negative.

Persoanele care suferă de dependență de Internet simt nevoia să se refugieze în mediul online, fugind de lumea reală, din diferite motive:

Prima cauză, si cea mai evidentă, este expunerea constantă la tehnologie avansată. Majoritatea locurilor de muncă necesită o conexiune la Internet și utilizarea anumitor tehnologii, putând astfel fi o tentație de a petrece mai mult timp online.

Probleme de personalitate. Spre exemplu, persoanele care suferă de anxietate sau depresie sunt predispuse să devină dependente de Internet. Lipsa de sprijin emoțional resimțită le face să se refugieze în mediul online pentru a îndeplini această nevoie.

Timiditatea. Persoanele care sunt timide trăiesc un complex de inferioritate din cauza căruia nu pot construi relații cu cei din jur, nefiind acceptate în diferite cercuri sociale. Acestea ajung să se bazeze pe mediul virtual pentru a se simți confortabil. Consideră că acolo își pot dezvălui personalitatea adevărată. Acest lucru este un miraj, lipsit de fundație reală, căci în mediul online tindem să expunem cea mai bună variantă a noastră sau una ideală, care în realitate, nu există.

Escapismul. Internetul este o lume nemărginită, în care ne putem refugia pentru a uita de probleme și de emoții negative. Pentru că ne face să ne simțim bine, simțim nevoia să accesăm Internetul pentru și mai multe stări de bine.

Sentimentul de gratificare instantă. Motoarele de căutare ne ajută să găsim ceea ce căutam destul de rapid – de la informații generale și jocuri de noroc până la pornografie. Acest aspect poate încuraja petrecerea unui timp destul de îndelungat și abia ulterior cronometrat, în mediul online.

Simptomele dependenței de Internet

De natură emoțională:

-Depresie;
-Sentiment de vinovăție;
-Anxietate;
-Sentiment de plăcere, satisfacție, chiar euforie, în timpul utilizării Internetului;
-Incapacitatea de a prioritiza activități sau de a respecta un program bine stabilit;
-Izolare socială;
-Pierderea noțiunii timpului;
-Atitudine defensivă;
-Tendința de a evita munca;
-Stare de agitație;
-Schimbări de comportament;
-Sentiment de singurătate;
-Pierderea răbdării pentru sarcinile repetitive;
-Procrastinare (amânare fără dată fixă a unor lucruri de făcut).

De natură fizică:

-Dureri de cap, de spate, de gât;
-Insomnie;
-Malnutriție;
-Igienă personală precară;
-Uscăciune a ochilor sau alte afecțiuni oftalmologice, cauzate de expunerea prelungită la lumina ecranului;
-Fluctuații de greutate;
-Sindromul de tunel carpian.

Mai multe detalii la subiect citește pe clinicaoananicolau.ro

 

Distribuie articolul: