Seitan este un aliment care poate înlocui carnea, realizat din grâu şi apă. Dacă urmezi un regim vegetarian sau îţi doreşti să renunţi la carne pentru o perioadă, alege-l cu încredere- este delicios şi are multiple beneficii pentru sănătate!

Deşi este fabricat din grâu, seitanul are puţine lucruri în comun cu făina sau cu pâinea. Cunoscut si sub denumirea de „carne de grâu‟ sau „proteina din grâu‟, seitan are aspectul şi textura cărnii, un gust sărat, similar cu cel al ciupercii portobello şi poate lua cu uşurinţă aroma altor reţete în care poate fi introdus.

Cum se consumă?

Fie că alegi să îl cumperi din comerţ sau să îl prepari în casă, acesta trebuie întotdeauna să fie gătit înainte de a fi mâncat. Îl poţi găsi la magazinele bio sub formă de pudră, care se amestecă cu apă, iar ulterior se obţine seitanul, care poate fi făcut la grătar, poate fi fiert sau gătit în cuptor. În mod normal, poate fi făcut la fel cum este gătită şi carnea – poate fi introdus într-o salată, gătit exact precum carnea de porc sau poate fi gustat într-un sandwich delicios cu legume. De asemenea, seitanul poate fi găsit sub formă de conservă şi poate fi adăugat în diverse sosuri.

csid.ro

Ce beneficii aduce şi cine trebuie să îl evite

O porţie de jumătate de cană de seitan are aproximativ 46 de grame de proteine. Deoarece îi lipsesc unii dintre aminoacizii esenţiali, seitan trebuie combinat cu nuci, cereale sau cu fasole. Este, de asemenea, sărac în carbohidraţi şi în grăsimi, deci poate fi consumat de persoanele care ţin dietă. Seitan conţine şi o doză importantă de fier şi este totodată un aliment nutritiv. De asemenea, el poate fi o alterntivă de înlocuire a cărnii, mai ales pentru persoanele care nu pot mânca soia.

Deoarece seitanul este făcut din făină, acesta trebuie să fie evitat de persoanele care au intoleranţă la gluten. Pregătit doar din gluten de grâu şi din apă, consumul acestuia le-ar putea provoca o reacţie alergică persoanelor care nu tolerează glutenul.

De asemenea, seitanul preambalat conţine un nivel ridicat de sodiu adăugat, iar persoanele care trebuie să monitorizeze cantitatea de sodiu din dietă, trebuie să citească cu atenţie eticheta sau să îşi facă acasă propriul seitan pentru a reduce aportul de sodiu.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Distribuie articolul: