Două persoane au fost reținute după ce au vandalizat sediile Ministerului Muncii și Protecției Sociale și al Guvernului, noaptea la data de 26 septembrie. Cei doi au declarat că fac parte dintr-un grup de 20 de tineri recrutați pentru a vandaliza instituțiile statului, având ca scop crearea de destabilizări. Se pare că instruirile au avut loc într-un poligon din apropierea Moscovei.

Un tânăr de 21 de ani a fost prins în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, iar celălalt, de 20 de ani, a fost reținut în apropierea Parlamentului. Ambii suspecți au fost escortați la Inspectoratul de Poliție pentru investigarea cazului, scrie tv8.md.

Unul dintre tineri a menționat că pentru acțiunile îndreptate împotriva Guvernului au fost plătiți cu 5.000 de euro. De asemenea, reținutul a menționat că avea responsabilitatea de a găsi tineri pentru instruire în Moscova, unde li s-au comunicat detalii despre acțiunile care urmau să aibă loc în Moldova. Fiecare participant era remunerat lunar cu câte 500 de euro.

Grupul a călătorit la Moscova printr-o cursă aeriană cu escală la Istanbul, unde au fost întâlniți de un cetățean al Federației Ruse și cazați într-un hotel. A doua zi, tinerii au fost instruiți pe un poligon din apropierea Moscovei, unde au învățat cum să organizeze proteste, cum să provoace destabilizări și cum să asigure protecția persoanelor instigatoare. În timpul acestei instruiri, au primit bani și telefoane pentru a comunica între ei.

După instruire, tinerii s-au întors în Moldova, făcând o escală în Antalya. Odată ajunși, au cumpărat vopsea, mănuși, adidași și pungi pentru a-și executa acțiunile de vandalism. În urma acestor acțiuni, a fost planificată distribuirea unui videoclip pe platforma Telegram, ca dovadă a îndeplinirii misiunii.

Poliția a identificat deja 13 dintre cei 20 de tineri care au participat la exercițiile din Moscova, inclusiv o persoană de 26 de ani responsabilă de recrutare. Astăzi, au avut loc percheziții la domiciliile a patru suspecți, unde au fost confiscate mai multe cutii de vopsea, mănuși, cartele telefonice, carduri și acte de identitate care atestă deplasările acestora în Federația Rusă, alături de alte obiecte ce pot fi folosite ca probe în cadrul anchetei.

Investigațiile continuă, iar autoritățile sunt în alertă pentru a identifica și alte persoane implicate în schemă.

Totodată și alte două instituții de stat au fost vandalizate, fiind vorba despre sediile Companiei publice „Teleradio-Moldova” și Curții Supreme de Justiție. Ușile de la intrare au fost stropite cu vopsea roșie.

 

 

Distribuie articolul: