Dacă vă simțiți deseori epuizate mental, cu o stare de spirit mai joasă decât de obicei, iar analizele medicale nu arată nimic grav, cel mai probabil aveți nevoie să vă stimulați corpul pentru a produce mai multă dopamină. Aceasta este o substanță chimică din creier folosită de corp pentru a-ți influența starea de spirit și sentimentele de recompensă, funcția superioară și motivația. Drept urmare, vei descoperi că modalitățile naturale de a o crește în organism pot fi folosite și pentru a te ajuta să lucrezi mai eficient și mult mai productiv. De asemenea, te poate ajuta să-ți menții concentrarea și determinarea atunci când lucrurile devin dificile și voința se clatină.

Întrucât nivelurile de dopamină sunt legate de sănătatea generală a corpului în multe feluri, este imposibil să separi motivația și concentrarea de starea generală a organismului și de capacitatea de a-ți atinge obiectivele.

Iată câteva modalități de a crește dopamina, recomandate de click.ro.

1.Fă mișcare, pune-te pe treabă

Studiile arată că exercițiile fizice sunt o modalitate excelentă de a crește în mod natural nivelurile de dopamină. În plus, exercițiile fizice îmbunătățesc starea de spirit și sporesc nivelul de endorfină. Frecvența și intensitatea exercițiului necesar pentru creșterea nivelului de dopamină nu reprezintă cifre sigure, spun cercetătorii. Specialiștii recomandă ca activitatea fizică să fie o parte regulată rutinei tale. În unele zile, poți merge la sală sau la clase precum zumba, cycling, pilates sau la un jogging ușor ca să respiri aer curat.

Cum vara pândește de după cireșii înfloriți, o variantă bună de mișcare o reprezintă plimbările lungi prin parc, dimineața devreme sau seara, când se face răcoare.

Poți să încerci să faci yoga în pădurea din apropierea casei sau să mergi la muncă cu bicicleta și să lași mașina să se odihnească în garaj. În schimb, dacă jobul tău te obligă să fii ușor sedentară, caută orice modalitate de a face mișcare în fiecare zi. De exemplu: ai putea să mergi pe scări în loc de lift sau ia în considerare adăugarea de pași zilnic parcând mașina în spatele sediului și nu în față. Adevărul este că nici nu trebuie neapărat să te forțezi prea mult pentru a simți beneficiile mișcării. Deci, ce mai aștepți?

2.Învață să te descoperi

Meditația este procesul de curățare a minții care permite gândurilor să se dezvolte fără judecată. Studiile arată o creștere cu 65% a dopaminei la participanții care au meditat timp de o oră. Creșterea de 65% a fost asemănată cu simpla ședere în liniște, departe de zgomot. Totuși este important să recunoaștem că deși există multe forme de meditație, a sta liniștit nu înseamnă neapărat a medita. Meditația implică concentrarea și controlul gândurilor. Dacă practici o formă de concentrare care se axează pe un anumit element din jurul tău, poate deveni o sarcină dificilă pe măsură ce ochii încep să-și piardă concentrarea. Cu timpul, vei reuși să stăpânești tehnica, iar concentrarea nu ți se va părea cel mai greu lucru din lume.

3.Consumă proteine de calitate și probiotice

Corpul tău creează dopamină pe baza aminoacizilor din corp. Aminoacizii se găsesc în alimente precum ouă, soia, carne de vită, lactate și leguminoase. Studiile arată că un consum de alimente bogate în proteine crește cantitatea de dopamină pe care corpul o produce. În schimb, dacă ai o dietă slabă în proteină să nu te miri de ce nu prea ai energie și ești mai mereu obosită. Consumă cât mai multe probiotice, care sunt excelente pentru sănătate. Deși s-ar putea să nu-ți pară apetisante, probioticele sunt foarte bune pentru sistemul digestiv și le vei găsi în suplimente sau alimente precum iaurtul ori kefirul. Corpul uman este plin de bacterii bune și rele, de aceea te sfătuim să găsești modalități de a folosi bacteriile bune spre beneficiul tău.

Aerul curat și muzica sunt alte elemente care cresc dopamina în creier. Eliminarea stresului și centrarea spre interior și nu spre exterior sunt caracteristicile unei vieți împlinite, guvernate de dopamină, secretul fericirii.

Sursa: click.ro

Foto: Pexels.com