Svetlana Matvievici este sommelier și din anul 2018 a lăsat orașul Orhei și s-a mutat la București. Deși e cunoscută cu pseudonimul orheianca, grație blogului pe care îl administrează, de 4 ani deja ne bucură cu evenimentele tematice organizate în capitala României. 

De câțiva ani te-ai mutat la București. Cum este viața bucureșteană și ce te-a motivat să te stabilești cu traiul în capitala României?

Mutarea mea la București a urmat un curs firesc al evoluției. M-am îndrăgostit de București prin 2015 și atunci mi-am spus că într-o zi acest oraș îmi va deveni „acasă”. Mutatea s-a întâmplat în toamna lui 2018 și de atunci scriu un nou capitol în cartea vieții, cu check in-ul la București.

 Ești sommelier. Ce te-a motivat să îmbrățișezi această meserie?

Vreau să ViNspir lumea cu povești bahice și să promovez cultura vinului. În 2014 am fost invitată să particip la un infotrip pentru bloggeri: „Drumul Vinului – o legendă vie”, unde s-a și întâmplat magia! Am început să cunosc oamenii din lumea vinului, care m-au molipsit cu pasiunea lor. Am fost blogger oficial la Ziua Vinului, la Vernisajul Vinului, am început să degust tot mai multe vinuri, să descopăr arome și gusturi, până când mi-am înțeles vocația! Vreau să ViNspir lumea cu povești bahice și să promovez cultura vinului.

Cum e să practici meseria de somalier în București?

În anul 2021 am organizat prima degustare la București, împreună cu buna mea prietenă Carmina Nițescu și de atunci au urmat și altele.

Știu că obișnuiești să prezinți vinuri din Republica Moldova la evenimentele specifice din București. Care sunt reacțiile consumatorilor de vin din România?

Cumva am devenit ambasadoarea vinurilor din Moldova în România. Des primesc întrebări ce vinuri bune mai sunt în Moldova sau unde se găsește vinul cutare.

 Ce cred participanții la evenimentele din România despre vinurile moldovenești?

Unii cunosc mai multe despre vinurile noastre, dar marea majoritate și o cramă, maxim două și atât, iar alții încă sunt la etapa de şpriț. Curiozitatea față de vinurile moldovenești crește, de aici și numărul mare de crame care au trecut Prutul.

Dacă tot am menționat evenimentele dedicate vinurilor, povestește-ne câteva detalii despre ele, cum se numesc și care e impactul lor.

Din ianuarie 2022, am început să organizăm împreună cu Ovidiu Neacșu un alt gen de evenimente #winefriendly. Am creat BYOB Club București – un concept pe care l-am împrumutat din alte țări (nu este inventat de noi), unde ne invităm prietenii și socializăm la un pahar cu vin,  într-o atmosferă cozy, unde fiecare participant,  fie el amator, pasionat sau cunoscător, își prezintă vinul adus și își spune propria poveste. *BYOB = bring your own bottle (vino cu sticla de acasă).

Avem mai multe planuri, dar despre ele veți afla la momentul potrivit.

 Ce trebuie să știe un sommelier la fiecare eveniment dedicat degustării de vin?

Sommelierul este povestitorul vinului. El este responsabil ca vinul să fie servit la temperatura potrivită, din pahare potrivite și povestit pe îndelete. Am inventat cuvântul “ViNspirație” pentru a explica mai pe înțelesul tuturor care este rolul unui sommelier.

Nu povestim doar câte grade de alcool are vinul și din ce an e roada strugurilor. Rolul nostru este de a educa, inspira și motiva lumea să cunoască și să aprecieze vinul.

 Cum alegem un vin bun?

Bine că nu m-ai întrebat care e cel mai bun vin. Întrebare pe care o primesc cel mai des și la care nu-mi place să răspund, pentru că cel mai bun vin e cel care-ți place ție.

Vinul se alege în funcție de motivul deschiderii lui. În funcție de motiv, întreabă o prietenă care se pricepe în vinuri.

 

 Cum alegem vinul în funcție de bucatele pe care le servim?

La acest subiect putem scrie un articol aparte. Este atâta informație interesantă. Dacă sunteți în restaurant și nu știți ce vin să alegeți, vă îndemn să mergeți pe recomandarea chelnerului (În Moldova sunt mulți chelneri care au școală de sommelier în spate.)

Totuși vă dau un pont. 😊 Atunci când nu sunteți hotărâți ce vin să alegeți, optați inițial pentru un rosé sec, care se potrivește atât la salate, fructe de mare, paste, cât și la carne de pui şi pește. După rosé veți înțelege dacă vreți ceva mai ferm şi taninos (un vin roșu) sau ceva mai proaspăt şi delicat (un vin alb).

Vinul de desert se recomandă a fi servit desert, dar poate să facă o pereche potrivită și cu fuagra (foi gras).

 Cum alegem vinul când mergem în ospeție la cineva?

Când mergem la cineva în vizită, la o cină, gazda nu va deschide niciodată vinul adus de oaspeți, dar va avea un vin gata pregătit pentru a fi servit. Vinul adus se va ține pentru alte ocazii, pentru că are nevoie de un timp de pregătire până a fi servit (răcire, decantare). E bine să vă interesați care sunt preferințele gazdelor. Niciodată să nu vă duceți cu vinuri demidulci la cunoscători 🤫. Recomand spumant brut, extra brut, vinuri de desert cu ar fi Ice Wine sau vinurile roșii baricate, care au un potențial mai mare de învechire.

Dacă vreți să surprindeți plăcut gazdele (şi să vă mai cheme), optați pentru sticlele magnum (1,5l) sau dublu magnum (3l).

 De ce în restaurante găsim mai mult vinuri demiseci?

Nu știu despre ce restaurante vorbești. În Chișinău avem multe restaurante #winefriendly, unde găsești în cartea vinurilor peste 100 de tipuri de vin, atât de la micii producători, cât și decla marile vinării. Educarea publicului este un proces continuu, iar trecerea la vinul sec este tot mai vizibilă.

Ce vinuri îți plac ție?

 Îmi plac vinurile bune, savurate cu oameni faini. Ador Chardonnay-ul baricat, îmi plac Rosé-urile parfumate, spumantul brut, rece și vinul roșu baricat, toate seci, alese pentru fiecare moment aparte. Îmi place vinul povestit, nu doar băut.

În curând vom sărbători Paștele, o sărbătoare religioasă dragă nouă tuturor. În opinia ta, ce vinuri ar trebui să consumăm la sărbători religioase?

Nu ne trebuie un motiv anume pentru a savura un vin anume. Important este să ținem cont de cantitatea vinului pe care îl consumăm. Dacă e să ne raportăm la meniul de Paște, unde avem multe ouă, miel, pască, etc., aș recomanda un Saperavi (soiul georgian, care s-a adaptat foarte bine în Moldova), de asemenea nu veți da greși nici cu o Fetească Neagră.

 Te-am văzut de câteva ori cu sabia în mână. Povestește-ne mai multe despre această metodă de a deschide sticla cu sampanie.

Sabrage-ul vine din Franța, este metoda de deschidere a sticlei cu șampanie, preferată de Napoleon și soldații săi. De atunci acest obicei a căpătat diferite forme (mie îmi place să deschid spumantul și cu paharul). De revelion am primit în dar o sabie cu numele meu, special pentru acest „ritual”.

*Nu vă recomand să încercați asta acasă, dacă nu ați fost inițiați mai întâi de către un specialist.

 Cum îți place să ți se spună „muza vinului”, „ambasadoarea vinului”, „femeia cu sabia”, „moldoveanca care ViNspiră”?

 De toate câte un pic, atât timp cât e de bine. Vreau să fiu doza voastră de ViNspirație, să vă motivez să consumați vin de calitate, în cantități moderate.

Autor: Daniela Gorincioi

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.