Pe 8 martie, sărbătorim Ziua Internațională a Femeii. De mai bine de un secol, oamenii din întreaga lume marchează ziua de 8 martie ca o zi specială pentru femei. Împreună vom face o scurtă excursie în istorie și vom descoperi originea sărbătorii de astăzi.

Ziua Internațională a Femeii,  a luat naștere din mișcarea sindicală și a devenit un eveniment anual recunoscut de Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Semințele acesteia au fost plantate în 1908, când 15.000 de femei au mărșăluit prin New York cerând reducerea timpului de lucru, salarii mai bune și dreptul la vot. Un an mai târziu, Partidul Socialist din America a declarat prima Zi Națională a Femeii.

Ideea de a face această zi internațională i-a aparținut Clarei Zetkin, activistă comunistă și susținătoare a drepturilor femeilor. În cadrul  Conferinței internaționalei a femeilor muncitoare de la Copenhaga, în 1910, Clara a propus ca ziua femeii trebuie să devină o sărbătoare internațională. La conferință au participat 100 de femei din 17 țări, care au fost de acord în unanimitate cu propunerea ei.

A fost sărbătorită pentru prima dată în 1911, în Austria, Danemarca, Germania și Elveția.

Ziua Internațională a Femeii a devenit o dată pentru a sărbători emanciparea femeilor, în politică și în economie, în timp ce rădăcinile politice ale acestei zile înseamnă că sunt organizate greve și proteste pentru a sensibiliza publicul cu privire la inegalitate, care, din păcate, este prezentă și astăzi în multe societăți.

De ce 8 martie?

Ideea Clarei pentru o Zi Internațională a Femeii nu avea o dată fixă. Ea nu a fost formalizată decât în timpul unei greve din timpul războiului din 1917, când femeile din Rusia au cerut pâine și pace,  iar după patru zile de grevă, țarul a fost forțat să abdice, iar guvernul provizoriu a acordat femeilor dreptul de vot.

Ziua Internațională a Femeii este o sărbătoare națională în multe țări, inclusiv în Rusia, unde vânzările de flori se dublează în cele trei sau patru zile din jurul datei de 8 martie.

În China, multe femei beneficiază de o jumătate de zi liberă de la locul de muncă de 8 martie, conform recomandării Consiliului de Stat.

În Italia, Ziua Internațională a Femeii, sau la Festa della Donna, este sărbătorită prin oferirea de flori de mimoză. Originea acestei tradiții este neclară, dar se crede că a început la Roma după cel de-al Doilea Război Mondial.

În SUA, luna martie este Luna istoriei femeilor. O proclamație prezidențială emisă în fiecare an onorează realizările femeilor americane.

 

Distribuie articolul: